Kütusemüüjad tõstsid hinda, ajaloolisest rekordist on puudu vaid sent

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy

Kui varasematel aastatel on mootorikütuste jaemüüjad jaanipidustuste eel mootorikütuste hinda langetanud, siis seekord on olukord teine: liitrihinda tõsteti sendi võrra. Ajaloolisest rekordist on puudu vaid sent.

Mootoribensiini 95 liitri eest tuleb nüüd maksta 1,439 eurot, mootorbensiini 98 liiter maksab 1,489 eurot ning diislikütuse liiter 1,219 eurot. 

Praegusest kallim oli mootoribensiin 95 eelmise aasta jaanuaris, mil liitri eest tuli välja käia 1,449 eurot ehk hinnarekordini on veel vaid üks sent.

Circle K mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi tõdes eelmisel nädalal, et  mootorikütuste hinnad võivad sel sel suvel Eestis rekordilistesse kõrgustesse tõusta. «Toornafta toodete hinnad liiguvad jätkuvalt ülespoole, kuna tarbimise prognoosid USA, Euroopa ja Aasia suhtes on positiivsed. Samuti on laovarud USA-s märkimisväärselt langenud. Kõige selle tulemusena valitseb turul väga tugev usk, et toornafta ja selle derivaatide hinnad jätkavad tõusu, mõjutades seeläbi ka mootorikütuste jaemüügihinda,» ütles Sassi.

Samuti mõjutab hindu usk pandeemiajärgse nõudluse taastumisesse. «Tulenevalt lootusest COVID-19 vaktsineerimise positiivsele majanduslikule mõjule on mootorikütuste hinnad alates 2020. aasta lõpust hakanud tõusma ning jätkavad stabiilset tõusu ka nüüd, kus vaktsineeritute arv kasvab igapäevaselt üle terve maailma,» lisas Sassi.

Mootorikütuste jaemüügihind Eestis sõltub nafta sisseostuhinnast, riiklikest maksudest ning kohalikust konkurentsist. «Eestis kehtivad maksud moodustavad mootorikütuse müügihinnast ligikaudu 60 protsenti, mistõttu on mootoribensiin 95 Balti riikide lõikes ka kõige kallim, kuna siinsed maksud on suurimad,» ütles hinnastamisjuht.

Circle K mootorikütuste hinnastamisjuht oli veendunud, et aktsiisitõusu tõttu on aasta pärast Eesti diislikütuse jaehinnad 14–15 sendi võrra kallimad kui ülejäänud Baltikumis ehk Eestis oleks kütus kuni 12 protsenti kallim kui naaberriikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles