Norwegian Airi juhtkond vallandas üllatusliku käiguna oma tegevjuhi

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Norwegian Airi lennuk.
Norwegian Airi lennuk. Foto: Lefteris Karagiannopoulos/REUTERS

Norwegian Air on vallandanud tegevjuhi Jacob Schrami, kes juhtis odavlennufirmat läbi restruktureerimise, ning teatas, et finantsjuht Geir Karlsen edutatakse viivitamatult tegevjuhiks.

Muudatuse põhjust ei ole välja toodud. Juhatuse esimees Svein Harald Oeygard ütles oma avalduses, et Karlsenil on «pädevus, keskendumine, usaldus ja pühendumus, mis teeb temast parima valiku Norwegiani tegevjuhi ametikohale», vahendab AP.

Schram ütles Norra uudisteagentuurile NTB, et vallandamine «tuli mulle suure üllatusena».

Raskustes olev lennufirma on võidelnud koronaviiruse pandeemia tagajärgedega ja võlgade restruktureerimise kavaga. Eelmisel kuul teatas Schram, et Norwegian «on päästetud». See väide tuli pärast seda, kui Norwegian oli lõpetanud päästeplaani, kaasates 6 miljardit krooni (587 miljonit eurot) tähtajatute võlakirjade ja uute aktsiate kaudu.

Jaanuaris teatas Oslos asuv lennufirma, et lõpetab oma kauglennud ja keskendub hoopis Euroopa sihtkohtadele. Ettevõte esitas seejärel kava, mille kohaselt vähendati lennukiparki 140 lennukilt umbes 50 lennukile.

Norwegian teatas, et nad on vähendanud oma koguvõlga kava alusel, mille on heaks kiitnud pankrotikohtud Iirimaal, kus nende lennukid on registreeritud, ja Norras. Kohtud nõudsid, et lennufirma kaasaks vähemalt 4,5 miljardit krooni (440 miljonit eurot) osana kahe riigi pankrotikaitsest väljumise programmist.

Lennufirma, mille lennukipark oli enamasti maandatud, kuna pandeemia põhjustas ülemaailmse reisimise peaaegu täieliku peatumise, tühistas ka Boeingu ja Airbusi lennukitellimused.

2020. aasta mais sai lennuettevõtja Norra valitsuselt restruktureerimiskava raames 3 miljardi krooni (293 miljonit eurot) ulatuses laenutagatisi. Jaanuaris andis Oslo valitsus veel 1,5 miljardit krooni (147 miljonit eurot) laenu, tingimusel, et raskustes olev ettevõte kaasab teistelt investoritelt vähemalt 4,5 miljardit krooni. Valitsus seadis Norra lennufirma restruktureerimises osalemiseks mitu tingimust, sealhulgas, et Oslos asuv ettevõte peab saama uut kapitali erainvestoritelt.

Schram võttis 2019. aasta novembris juhtimise üle Bjørn Kjosilt, kes muutis väikese kodumaise lennufirma tegevjuhina selle 17 aasta jooksul globaalseks lennufirmaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles