Volvo ja Northvolt on koos rajamas uut akude «gigatehast»

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Volvo C40 Recharge elektriauto.
Volvo C40 Recharge elektriauto. Foto: TT NEWS AGENCY

Volvo Car Group, mis kuulub Hiina Geely Holdingile, teatas esmaspäeval plaanist luua ühisettevõte koos Rootsi akutootjaga Northvolt, et arendada oma elektriautode jaoks jätkusuutlikke akusid ja rajada tootmise jaoks gigatehas.

Ettevõtete eesmärk on luua Rootsis teadus- ja arenduskeskus, mis alustaks tegevust 2022. aastal, ning käivitada Euroopas 2026. aastal gigatehas, mille potentsiaalne tootmisvõimsus on kuni 50 gigavatt-tundi (GWh) aastas, vahendab Reuters.

Gigatehas hakkab kasutama puhast energiat ja eeldatavasti hakkab seal töötama umbes 3000 inimest. Tehase asukoht on veel otsustamata.

Northvoltist saab Volvo Cars'i ainuõiguslik akuelementide tootmispartner Euroopas.

«Tihe koostöö Northvoltiga võimaldab meil samuti tugevdada meie sisemist arendusvõimekust,» ütles Volvo Car Groupi tegevjuht Håkan Samuelsson.

Northvolt kaasas sel kuul 2,75 miljardit dollarit lisakapitali, et suurendada oma Põhja-Rootsi rajatava tehase tootmisvõimsust, kust Volvo plaanib alates 2024. aastast hankida autoakusid.

Saksa autotootja Volkswagen on Northvolt'i suurim aktsionär ning akutootja on saanud miljardite väärtuses lepinguid sellistelt ettevõtetelt nagu näiteks BMW ja Scania.

Akutootjad püüavad nõudlusega sammu pidada, kuna autotootjad on minemas kiirel tempol üle elektriautodele, et vähendada planeeti soojendavaid süsinikdioksiidi heitkoguseid.

Volvo Cars soovib selle kümnendi keskpaigaks müüa 50% ulatuses elektriautosid ning 2030. aastaks on eesmärgiks müüa ainult elektriautosid.

Volvo XC60 mudeli elektriline järeltulija saab olema esimene auto, mille akuelemendid on välja töötatud uue ühisettevõtte kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles