Jurist annab nõu: kuidas pidutsevast üürnikust lahti saada?

PM Majandus
Copy
Pidutsevad üürnikud.
Pidutsevad üürnikud. Foto: Kelsey Chance/ Unsplash

Öösiti üürikorteris pidusid pidav üürnik on üks suurimaid peavalusid, mis kinnisvaraomanikule osaks võib saada. Kuigi võib tunduda, et tegemist on lootusetu olukorraga, on õige tegutsemisega võimalik selliste üürilistega leping kiirelt lõpetada. Mida teha pidutseva üürnikuga, selgitab Rendini jurist Lia Siht blogis. 

Kaardista olukord

Esiteks tuleks suhelda inimesega, kes rikkumisest teada andis. Tavaliselt on tegemist mõne naabriga. Temaga tasub täpsemalt rääkida, selgitada välja probleemi olemus ning seejärel minna edasi teiste häiritud inimeste kaardistamisega. Ühtlasi tasuks kokku koguda nende inimeste kontaktandmed ning võimalusel ka nendepoolsed ütlused kirjalikus (nt e-maili) vormis, soovitab Siht.

Samas hoiatab ta, et naabrite kaebuste suhtes ei tasu kriitikameelt kaotada, eriti kui kaebused pärinevad vaid ühelt inimeselt. «Kui ükski teine majaelanik midagi häirivat täheldanud ei ole, võib ka juhtuda, et probleemi sellisel kujul ei eksisteeri. Kindlasti tuleb aga iga naabrite kaebust tõsiselt võtta ning lähemalt uurida,» ütleb ta.

Rõhuta politsei olulisust

Pärast probleemi olemasolu kinnitamist ja naabritega suhtlemist on kõige olulisem neile selgitada, et efektiivseim moodus öörahu rikkumistele lõpu tegemiseks on politsei kutsumine. Just seda peaksid naabrid järgmisel korral tegema, kui öörahu rikutakse. Seejuures ei pea politsei isegi menetlust alustama, vaid piisab sellest, kui väljakutse on fikseeritud.

«Politsei väljakutsed on kõige olulisem tõend, mida üürnikuga üürilepingu lõpetamiseks kasutada saab. Väljakutsete kohta käiv informatsioon on võimalik hiljem PPA-st välja küsida, selleks on vaja vaid öelda, et ollakse korteri omanik,» selgitab üürijuhtumitele spetsialiseerunud jurist politsei väljakutsete olulisust.

Siht toonitab siiski, et politsei välja kutsumine on kasulik vaid juhul, kui öörahu parajasti rikutakse. Pärast juhtumi toimumist järgmisel päeval politsei välja kutsumine ei ole kuidagi kasulik ja lootus, et politsei pidutseja välja tõstaks, on täiesti asjatu. «Nii mõnigi inimene arvab, et politsei peaks sekkuma ka üüriprobleemide lahendamisel. Tegelikult neil sellist õigust ega kohustust ei ole,» ütleb jurist.

Hoiata üürnikku

Vaid politsei väljakutsete fikseerimisest üürilepingu erakorraliseks lõpetamiseks ei piisa. Pärast seda kui esimene politsei väljakutse on päriselt toimunud, peab üürileandja seaduse järgi üürnikku hoiatama ning teatama, et juhul kui öörahu rikkumine jätkub, võib üürilepingu erakorraliselt lõpetada.

«Hoiatuse puhul tasub silmas pidada seda, et kindlasti peab see olema esitatud kirjalikus vormis, näiteks e-mailina. Sellisel juhul on võimalik seda hiljem vajadusel tõendina kasutada. Telefoni teel või suuliselt esitatud hoiatusest ei piisa,» viitab Siht.

Erakorraline lõpetamine

Kui pärast hoiatuse andmist öörahu rikkumised jätkuvad ning politsei on ka teist korda välja kutsutud, ongi olemas põhjus üürilepingu lõpetamiseks. Selleks tuleb üürnikule saata formaalne teade üürilepingu erakorralisest lõpetamisest.

Erakorralise üürilepingu lõpetamise avalduses on vaja ära mainida lepingu lõpetamise põhjus (antud juhul korduv öörahu rikkumine), kõnealuse üüripinna aadress, eluruumi vabastamise tähtaeg ning ülesütlemise vaidlustamise kord.

Seaduse järgi peab eluruumi vabastamise tähtaeg olema mõistlik, Siht soovitab, et tavapärase öörahu rikkumise puhul võiks jääda inimlikuks ning määrata kahe kuni nelja nädala pikkune tähtaeg. Kindlasti tasuks esimesel võimalusel kokku leppida ka üüripinna kontroll ning kui tundub, et üürnik on öise pidutsemise juures ka eluruume kahjustanud, võib õigustatud olla ka lühem vabastamise tähtaeg.

Nende sammude järgi tegutsedes ongi üürileping pidutseva üürnikuga nõuetekohaselt lõpetatud ning probleem lahendatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles