Maksuamet lubab: impordi tollideklaratsioonide esitamine muutub juulist ettevõtetele mugavamaks

PM Majandus
Copy
Maksu- ja tolliamet.
Maksu- ja tolliamet. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Alates 1. juulist alustab tööd uus impordi tollivormistuse infosüsteem Impulss, mis maksu- ja tolliameti teatel  muudab ettevõtetele tollideklaratsioonide esitamise lihtsaks ja mugavaks.

Vajadus uue infosüsteemi järgi tuleneb 1. juuli muudatustest, mille kohaselt tuleb deklareerida kõik kolmandatest riikides pärit saadetised.

«MTA jaoks on oluline, et meie infosüsteemid suudaksid toetada 1. juulist suurenevat deklareeritavate saadetiste mahtu. Seetõttu oleme arendanud välja Impulsi, võttes arvesse väliskaubanduse trende ning ettevõtjate ootusi kaupade kiirele liikumisele ja tollivormistusele,» ütles MTA tolliarenduse valdkonnajuht Ursula Riimaa.

Impulssi on koondatud kõik uuendatud kaupade impordi deklareerimise põhiprotsessid. Infosüsteem on kolmekeelne, tugineb uuel visuaalil ja töötab uuel tehnilisel platvormil. «Lisaks võimaldab Impulss ettevõtetel esitada suuremahulisi tollideklaratsioone ning taaskasutada tolliinfosüsteemidesse varasemalt esitatud andmeid. Suure muudatusena saab Impulsis esitada tollideklaratsiooni ka enne kauba saabumist,» ütles Riimaa.

Impulss on mõeldud kasutamiseks põhiliselt väljastpoolt Euroopa Liitu kaupa importivatele ettevõtetele ning tolliagentuuridele. Eraisikud saavad oma saadetiste deklareerimiseks kasutada Postipaki deklaratsiooni rakendust, mis on samuti läbinud uuenduskuuri. Erandina peavad Impulsis esitama deklaratsiooni need eraisikud, kes soovivad deklareerida üle 1000-euroseid saadetisi, sooduskäibemaksumääraga kaupa ning piirangutega või eriluba nõudvat kaupa.

Ekspordi tollideklaratsioonide töötlemine jätkub aastani 2023 süsteemis Complex. Ettevõtted, kes täna esitavad deklaratsioone Complexis, ei pea eraldi Impulsis deklaratsioonide esitamiseks õiguseid taotlema, õigused avatakse automaatselt.

Impordi infosüsteemi arenduseks on kasutatud Euroopa Liidu Regionaalarengu Fondi rahalisi vahendeid (3,2 mln) ning teenuse arendajaks on tarkvaraettevõte Cybernetica AS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles