Suur muutus tulemas: Euroopa Liit tahab inimeste andmed ühte rahakotti koguda (6)

Liina Laks
, reporter
Copy
Euroopa Liit, Eesti Vabariik. Lipp, lipud. 12MAR14
Euroopa Liit, Eesti Vabariik. Lipp, lipud. 12MAR14 Foto: ERIK PROZES/

Sel nädalal avaldas Euroopa Liit, et tahab tekitada liiduülese elektroonilise ID-kaardi süsteemi, mis hõlmaks ka kõiki teisi inimest puudutavaid olulisi dokumente alates juhiloast ja lõpetades abielutunnistusega.

Euroopa Liit tahab anda kõikidele kodanikele õiguse e-identiteedile. Selleks on plaanis luua rakendus (EUid programm), mis töötaks nutiseadmes ja kuhu kogutaks kokku kõik inimese kohta käivad olulised andmed.

Millal täpselt uus vahend tuleb, pole teada. Sel nädalal tutvustas Euroopa Komisjoni asepresident Margrethe Vestager alles esimesi plaane, kus selgitati, mida elektroonilise identiteedi süsteemiga tulevikus teha saab.

Plaan on järgmine: kõik Euroopa Liidu riigid peavad oma kodanikele looma niinimetatud e-rahakoti (e-walleti). Selles oleks ühendatud inimese riigi poolt antud dokument nagu pass või ID-kraart omakorda teiste dokumentidega, nagu näiteks juhiloa, koolidiplomite, abielutunnistuste, meditsiiniliste andmete ja kõige muuga.

Euroopa Komisjoni hinnangul lihtsustab see tunduvalt elu Euroopa Liidus: inimesed saavad tänu sellele oma identiteeti ühe klikiga nutiseadmes tõendada ning dokumente elektrooniliselt edasi saata ja pole vaja enam ametkondades dokumentide järel oodata. Tegu oleks ka täieõigusliku reisidokumendiga vähemalt Euroopa Liidus. Samuti peavad neid identifitseerimisvahendina aktsepteerima nii pangad kui ka Facebook või Google.

«Euroopa digitaalne identiteet võimaldab meil teha igas liikmesriigis sama, mida me teeme kodus, ilma igasuguste lisakulutusteta ja vähemate takistustega,» ütles Vestager.

Praegu on lahendamata kaks küsimust: kuna uus rakendus hõlmaks kõiki inimese andmeid, on komisjoni sõnul vaja tekitada «ultrakindel krüpteerimine», et keegi andmetele ligi ei pääseks. Teine probleem, millele viitab Saksamaa tehnoloogiaportaal heise.de, on see, et ka inimeste endi nutiseadmed peavad olema tegelikult tänastest hulga turvalisemad. Portaal tõi välja, et kui septembrikuus algab Saksamaal nii-öelda elektrooniliste identifitseerimisvahendite programm, siis praegu suudaks nutiseadmetest vajalikku turvalisust tagada vaid Samsung Galaxy S20- seeria tooted. Ja sedagi ainult tänu riiklikule arendusprogrammile.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles