Ligi: hoolduskindlustusmaks on kehv valik (2)

BNS
Copy
Otse Postimehest: Jürgen Ligi
Otse Postimehest: Jürgen Ligi Foto: Tairo Lutter

Endine rahandusminister reformierakondlane Jürgen Ligi leiab, et Keskerakonna esimehe Jüri Ratase idee toetada hoolduskindlustusmaksu on kehv ja ebaloogiline valik.

«Ratas peaks teadma, et pikaajalise hoolduse rahastamisel on rida skeeme, mille vahel valida,» kirjutas Ligi sotsiaalmeedias. «Hoolduskindlustusmaks on neist üks kehvemaid ja täiesti ebaloogiline pärast kohustusliku teise pensionisamba kaotamist eelmise valitsuse poolt.»

«Igaks elujuhtumiks – ravi-, vanadus-, töötus-, aina lisaks surutavad tööõnnetus- ja töövõimetusjuhtumid – eraldi kindlustuse loomise asemel on parem üldisem rahastamine ja universaalsem vanaduskindlustus,» selgitas Ligi. «Nagunii ei piisa isiklikust kogumisest nii ebaühtlase vajaduse ja valiku tarbeks.»

«Varamaksude ettepanek on lihtsalt toores, sest maa- või kinnisvaramaksu ei saa koguda manipuleerides esimese ja teise omandi vahel,» kritiseeris Ligi Ratase ettepanekuid.

Ratase sõnul seisab Keskerakond jätkuvalt astmelise tulumaksu kehtestamise eest, mille peamine eesmärk on aidata kaasa sidusama ühiskonna loomisele. Uusi makse silmas pidades tasub Ratase meelest tõsiselt kaaluda tervise- ja tööminister Tanel Kiige väljapakutud hoolduskindlustusmaksu rakendamist, millega kaetaks konkreetselt vaid hoolekandega seotud kulud.

«Näiteks kaheprotsendiline maks jaotatuna töövõtja ja tööandja vahel annaks olulise positiivse tõuke murele, mis kimbutab kümneid tuhandeid Eestimaa peresid ühel või teisel ajahetkel – kuidas tagada enda lähedase väärikas vananemine ning hool,» selgitas Ratas.

«Julgemalt tuleks meil arutada aga ka jõukuse või erinevate varamaksete üle, mis ei lööks valusalt antud maksu maksjaid, kuid võimaldaksid panustada erinevatesse murekohtadesse,» kõneles Ratas. «Varamaksude puhul võiksime arutleda eelkõige kinnisvara- ja automaksu üle. Kinnisvaramaksu puhul võiksime lähtuda maamaksu loogikast, et inimese kodu on maksuvaba, aga muu omandatud kinnisvara pealt tuleks maksta.» 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles