Euroopa aktsiad, mida ohustatab toorainete inflatsioon kõige enam ja kõige vähem

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Diageo toodete portfell. Diageo kuulub Barclaysi hinnangul Euroopa ettevõtete hulka, mis on kõige vähem mõjutatud toorainete inflatsioonist.
Diageo toodete portfell. Diageo kuulub Barclaysi hinnangul Euroopa ettevõtete hulka, mis on kõige vähem mõjutatud toorainete inflatsioonist. Foto: Diageo

Toorainete inflatsioon ja tarneahela kulude kasv on muutunud Euroopa tarbekaupade sektorisse investeerijate jaoks oluliseks küsimuseks, ütlesid Barclays'i analüütikud, tuues välja need, keda mõjutavad inflatsiooniriskid kõige rohkem ja kõige vähem.

Bloombergi tooraineindeks on kõrgeimal tasemel alates 2015. aasta keskpaigast ja on aastaga üle 50% tõusnud. Kuigi Barclays'i töörühm märkis, et selle põhjuseks oli eelmisel aastal langenud toornafta hind, on nüüd näha laiapõhjalist inflatsiooni näiteks põllumajanduse ja pakendamise sisendkuludes, mida on süvendanud nõrk USA dollar, vahendab finantsleht Barron's.

«Kuna Covidiga seotud kulud ei ole täielikult langenud, on tooraine ja tarneahela kulude inflatsioon kõrgel tasemel ning sellest on saanud sektori peamine investorite mure,» ütlesid Barclays'i analüütikud klientidele saadetud kirjas.

Nad kaardistasid 1% suuruse sisendkulude inflatsiooni teoreetilise mõju aktsiapõhisele kasumile, märkides, et nad ei teinud ühtegi eeldust riskimaandamise, hinnakujunduse või tootlikkuse parandamise kohta, mis on ettevõtete jaoks viisid, kuidas kompenseerida kulude kasvu. «Siiski toovad graafikud esile ettevõtted, mille tooraineriskid on liiga suured ja mida seega tasuks jälgida,» lisasid nad.

Euroopa tarbekaupade ettevõtted, mis on kõige enam ja kõige vähem mõjutatud toorainete inflatsioonist.
Euroopa tarbekaupade ettevõtted, mis on kõige enam ja kõige vähem mõjutatud toorainete inflatsioonist. Illustratsioon: Barclays Research

Hügieenitooteid valmistav kontsern Ontex, toidukontsern Glanbia ja Belgia šokolaaditootja Barry Callebaut on kõige enam mõjutatud toorainete inflatsioonist. Näiteks 1%-line sisendkulude inflatsioon mõjutaks Ontexi kasumimarginaali 15% võrra, ning samas on kõigi kolme ettevõtte sisendkulude osakaal müügist suhteliselt kõrge - 55% kuni 70%.

Kõige vähem ohustatud ettevõtete hulgas on kosmeetikakontsern L'Oréal, bioteaduste ettevõte Chr Hansen ja alkohoolsete jookide hiiglane Diageo, kes kõik kannataksid 1%-lise sisendkulude inflatsiooni korral ainult 1% suuruse kasumimarginaali vähenemise all, arvestades nende kõrgeid brutomarginaale. Tubakafirmad on ajalooliselt olnud toorainehindade inflatsioonist mõjutamata, mistõttu on British American Tobacco, Imperial Brands, Altria ja Philip Morris «väheste riskidega», lisasid nad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles