SEB: piirangute ajal tehti kolmandik kaardimaksetest internetis

PM Majandus
Copy
Kaarditerminal.
Kaarditerminal. Foto: Erik Prozes

SEB panga teatel jõuti tänavuse aasta alguses mitmeks kuuks olukorda, kus internetis tehtud maksed moodustasid pea kolmandiku kaarditehingutest.

Aprillis moodustasid kaarditerminalis füüsiliselt teostatud kaarditehingud vaid 67 protsenti kõikide kaardiostude ja pangalinkide kogumahust. Seejuures, kui aasta tagasi tuli e-kaubanduse kasv pangalingi kaudu, siis nüüd on kiirelt kasvamas ka interneti kaardiostude maht, teatas SEB.

Sektorite lõikes ilmnes, et kui enne pandeemiat olid internetiostud laialdaselt levinud näiteks turismisektoris, siis kaks sulgemislainet sundisid nii tarbijaid kui ka kaupmehi oma harjumuspäraseid tegevusi muutma.

Eriti silmatorkav on see näiteks riiete, elektroonika või toitlustuse sektorites, kus alternatiivseid müügikanaleid polnudki. Seetõttu on näiteks kahe aasta tagusega võrreldes toitlustuse e-kaubanduse maht kasvanud viiekordselt, kuid kordades on kasvanud ka riiete, elektroonika, kodukaupade, toidukaupluste e-ostumahud.

Kui aastaid on kaardiostude keskmised tehingud vähenenud ehk kaardiga viibati üha väiksemate ostude puhul, siis sulgemisaja piirangud panid inimesi osteldes ette planeerima, mistõttu kasvas ajutiselt keskmise tehingu maht, teatab pank.

Kaardikasutuse statistika näitab, et muutunud on ka inimeste paiknemine. Kui 2019. aasta mais tegid SEB erakliendid oma Eestis sooritatud kaardiostude mahust 42 protsenti Tallinnas, siis koroonasulgemiste ajal on see osakaal kahel aprillil järjest kahanenud 34 protsendile, mis tähendab, et inimesed kolisid oma ostuvajadustega rohkem hajapiirkondadesse.

Enim on tehingute maht tänavu kasvanud Tallinnast kaugemates maakondades – Saare-, Hiiu-, Võru-, Valga- ja Põlvamaal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles