Eesti tõusis konkurentsivõimelt maailma 26. riigiks, edestades Balti riike

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Tallinn.
Tallinn. Foto: Guo Chunju

Euroopa riigid juhivad 2021. aasta edetabelit, mis peegeldab majanduse konkurentsivõimet ülemaailmse Covid-19 pandeemia tingimustes.

Eesti saavutas neljapäeval avaldatud Institute for Management Developmenti (IMD) konkurentsivõime edetabelis 26. koha ja tõusis võrreldes 2020. aastaga kahe koha võrra.

Konkurentsivõime faktorite puhul oli Eesti valitsemise tõhususelt maailma 18. (eelmine aasta 19.), majanduse tulemuslikkuselt 29. (35.), taristu poolest 30. (33.) ja äritegevuse tõhususelt 31. (27.).

Juba aastaid toimunud võrdluse võitja oli tänavu Šveits, olles eelmine aasta kolmandal kohal. Innovatsioon, ühiskonna digitaliseerituse tase, sotsiaalne kaitse ja kodanike vastastikune usaldus olid peamised põhjused, miks Šveits tõusis 2021. aasta edetabelis esikohale, teatas IMD.

Rootsi tõusis sel aastal 2020. aasta kuuendalt kohalt teisele kohale, mis tuleneb tugevast siseturust ja tööhõivest, teatas IMD. Samuti kasvas Rootsi tootlikkus. Rootsi edestas kolmandal kohal olevat Taanit, kes oli eelmisel aastal teisel kohal. Ainuüksi äritegevuse tõhususe poolest oleks Taani olnud maailma parim riik.

Kohad 4 kuni 16 kujunesid järgmiselt: Holland, Singapur, Norra, Hongkongi erihalduspiirkond, Taiwan, Araabia Ühendemiraadid, Ameerika Ühendriigid, Soome, Luksemburg, Iirimaa, Kanada, Saksamaa ja Hiina.

IMD andmetel oli Ida-Euroopa riikide keskmine koht 43. Balti riikidest oli Läti 38. ja Leedu 30. kohal, samas kui Venemaa on edetabelis 45.

Regionaalselt tõusid Ida- ja Kesk-Aasia ning Euroopa. Seevastu Põhja- ja Lõuna-Ameerika, Lääne-Aasia ja Aafrika konkurentsivõime langes, teatas IMD.

IMD, mis on tegutsenud 75 aastat, omab kontoreid Lausanne'is, Šveitsis ja Singapuris. Konkurentsivõime iga-aastasesse edetabelisse kaasati 64 riiki.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles