Circle K: kütusehinnad võivad suvel rekordkõrgeks tõusta

BNS
Copy
Suvel võib suure tõenäosusega näha Baltikumis rekordilisi kütusehindasid.
Suvel võib suure tõenäosusega näha Baltikumis rekordilisi kütusehindasid. Foto: Tairo Lutter

Circle K mootorikütuste hinnastamisjuhi Indrek Sassi sõnul võivad mootorikütuste hinnad sel suvel Eestis rekordilistesse kõrgustesse tõusta.

«Toornafta toodete hinnad liiguvad jätkuvalt ülespoole, kuna tarbimise prognoosid USA, Euroopa ja Aasia suhtes on positiivsed. Samuti on laovarud USA-s märkimisväärselt langenud. Kõige selle tulemusena valitseb turul väga tugev usk, et toornafta ja selle derivaatide hinnad jätkavad tõusu, mõjutades seeläbi ka mootorikütuste jaemüügihinda,» ütles Sassi pressiteates.

Samuti mõjutab hindu usk pandeemiajärgse nõudluse taastumisesse. «Tulenevalt lootusest COVID-19 vaktsineerimise positiivsele majanduslikule mõjule on mootorikütuste hinnad alates 2020. aasta lõpust hakanud tõusma ning jätkavad stabiilset tõusu ka nüüd, kus vaktsineeritute arv kasvab igapäevaselt üle terve maailma,» lisas Sassi.

Mootorikütuste jaemüügihind Eestis sõltub nafta sisseostuhinnast, riiklikest maksudest ning kohalikust konkurentsist. «Eestis kehtivad maksud moodustavad mootorikütuse müügihinnast ligikaudu 60 protsenti, mistõttu on mootoribensiin 95 Balti riikide lõikes ka kõige kallim, kuna siinsed maksud on suurimad,» ütles hinnastamisjuht.

Sassi sõnul püsib tänu 2020. aasta kevadel toimunud aktsiisilangetusele Eesti diislikütus oma hinnatasemelt teiste Balti riikidega veel konkurentsis. Aktsiisi taastamisel tuleval kevadel saab Eestist tema hinnangul suure tõenäosusega ka diislikütuse müügihinna osas kõige kallim Balti riik.

Circle K mootorikütuste hinnastamisjuht on veendunud, et aktsiisitõusu tõttu on aasta pärast Eesti diislikütuse jaehinnad 14–15 sendi võrra kallimad kui ülejäänud Baltikumis ehk Eestis oleks kütus kuni 12 protsenti kallim kui naaberriikides.

Neljapäevase seisuga on bensiini 95 miles liitrihind Eestis 1,429 eurot, Lätis 1,354 eurot ja Leedus 1,319 eurot, diislikütuse liitrihind aga Eestis 1,209 eurot, Lätis 1,254 eurot ja Leedus 1,219 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles