Urmas Reinsalu raamat paljastab, kuidas otsustati pensionireformi ehk viie miljardi saatus (2)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Urmas Reinsalu esitles raamatut "Välisminister".
Urmas Reinsalu esitles raamatut "Välisminister". Foto: Konstantin Sednev

Urmas Reinsalu raamat «Välisminister» paljastab muuhulgas, kuidas otsustati koalitsiooniläbirääkimistel pensionikogujate saatus- pensionireformi puudutavad otsused langetati varahommikul ning sisulise aruteluta.

Raamatu lehekülgedel 40-41 kirjeldab Reinsalu Keskerakonna, Isamaa ning EKRE koalitsiooniläbirääkimisi:

«Nendes ja muudes küsimustes vaieldes sai Ratase kabineti eestoas õhtust öö. Kõik olid unised. Müksisin Helirit, et me lööme teemasid lukku, aga kuhu jääb pensionireform. Helir vastas sosinal, et vara veel.

Kõigi elukogemus kinnitas, et kui järgmisel päeval puhanuna asjadele otsa vaadatakse, siis tunduvad oma positsioonid liialt nõrgad ja vastaste positsioonid tugevad ning arutelu algab otsast peale

Siis, kusagil kella kahe paiku tundus, et kõigis muudes suuremates vaidlusküsimustes on saavutatud sõnastuslik kokkulepe. Ratas tõusis laua tagant ja ringutas, et lähme siis koju.

Helir vastas, et üks asi veel, meil on pensionireform kokku leppimata. Ning võttis taskust paberilehe, kus oli võimalik detailne reformi sõnastus paigas.

Teised oigasid, et lähme parem magama, küll homme arutame. Siis sõnas Seeder, et kõik jääb lahti ja vaatame siis homme värske pilguga otsa. Seda ei soovinud keegi laua taga olijatest.

Kõigi elukogemus kinnitas, et kui järgmisel päeval puhanuna asjadele otsa vaadatakse, siis tunduvad oma positsioonid liialt nõrgad ja vastaste positsioonid tugevad ning arutelu algab otsast peale.»

Urmas Reinsalu raamat "Välisminister".
Urmas Reinsalu raamat "Välisminister". Foto: Kuvatõmmis.

Ning jätkab pärast vahepõiget: 

«Nii istusid kõik uuesti laua taha. Ratas võttis paberilehe ja läks Jaak Aabile helistama. Unine Mart Helme hakkas laua taga protestima, et tegemist on seaduseelnõu, mitte koalitsioonilepingu punktiga. Mässati mis mässati, aga suures plaanis läks Heliri taskust võetud paber koalitsioonileppesse.»

Urmas Reinsalu raamat "Välisminister"
Urmas Reinsalu raamat "Välisminister" Foto: Kuvatõmmis.
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles