Ryanair ja lennujaamad andsid Briti valitsuse piirangute eest kohtusse

Copy
Ryanairi juht Ryanairi juhi Michael O'Leary.
Ryanairi juht Ryanairi juhi Michael O'Leary. Foto: PASCAL ROSSIGNOL

Briti odavlennufirma Ryanair ja Manchester Airports Group (MAG) esitavad neljapäeval hagi Briti valisuse koroonapandeemiaaegsete reisipiirangute vastu.

Hagejad nõuavad suuremat selgust sihtkohtade klassifitseerimise süsteemis, ütles Manchesteri ja Londoni Stanstedi lennujaama haldav MAG.

Briti koroonaohusüsteem reastab sihtkohti valgusfoorisüsteemil roheliseks, kollaseks ja punaseks. Selle põhjal määratakse naasvatele reisijatele karantiini- või testimisnõue.

Hiljutine Portugali ümberklassifitseerimine rohelisest kollaseks vallandas lennundussektoris pahameele.

Hagi toetavad ka teised lennufirmad, ütles MAG.

«Hiljutine areng näitab, et valitsus ei soovi rahvusvahelist reisimist avada ega madala ohutasemega riike rohelisse nimekirja kanda,» ütles MAG peadirektor Charlie Cornish.

«Enamiku riikide puhul näib valgusfoor olevat nähtavate põhjusteta kollasesse kinni jäänud, ehkki nakatumistase on palju madalam kui UK-s.»

Valitsus peab looma süsteemi suurema selguse, et lennudussektor saaks oma tegevust planeerida ja reisijad kindustundega reise broneerida, rõhutas Cornish.

Ryanairi juhi Michael O'Leary sõnul on kehtiv süsteem täielik korralagedus.

See poliitika, kus kord lubatakse ja siis jälle ei lubata toob lennundussektorile äraarvamata kahju ning ajab miljonid Briti pered närvi ja masendusse, pahandas ta.

«Me nõuame peaminister Boris Johnsonilt süsteemi teadusliku aluse selgitamist,» lisas O'Leary.

Mais kehtestatud valgosfoorisüsteemi järgi piisab madala ohutasemega rohelistesse riikidesse sõitvatel brittidel enne ja pärast reisi koroonatesti tegemisest.

Kollastesse ja punastesse sihtkohtadesse lendajad peavad aga kodumaale naastes 10 päevaks karantiini jääma – punase puhul hotelli – ja tegema mitu koroonatesti.

Briti valitsus soovitab kollastesse riikidesse mitte sõita, või kui siis ainult piiratud hulgal erandlikel põhjustel, mille hulgas ei ole puhkus.

Punastest riikidest pääsevad tagasi ainult inimesed, kel on Briti või Iiri kodakondsus või elamisluba.

Juuni alguses muudeti Portugal ootamatult rohelisest punaseks. Sellega ei ole rohelises nimekirjas enam ühtki Euroopa Liidu riiki.

Valitsus teatas neljapäeval, et hakkab arvestama Suurbritanniasse sisenemisel vaktsineerimise rolli.

See võiks avada puhkajatele kollases nimekrijas Hispaania, Itaalia ja Prantsusmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles