Teadlased leidsid tuntud firmade populaarsetes meigitoodetes ohtlikke kemikaale

Copy
Populaarsed meigitooted
Populaarsed meigitooted Foto: Jazmin Quaynor/ Unsplash

USAs ja Kanadas müüdavate kosmeetikabrändide tooted sisaldavad suures koguses per- ja polüfluoroalküül (PFAS) ühendeid, mis on võimalikud toksilised kemikaalid, leiab Notre Dame ülikooli uus uuring.

Uuringus testiti populaarseid kosmeetikabrände nagu L´Oreal, Estee Lauder, Clinique, Essence, Huda Beauty, Lancome, NYX, Too Faced, MAC, Maybelline, NARS jpt.

Teadlased testisid üle 200 toote, jumestuskreemidest huulepulkadeni. Tulemustes seisis, et 56% jumestustoodetest ja silmakosmeetikast, 48% huulekosmeetikast ning 47% ripsmetuššidest sisaldavad kõrgel tasemel fluori, mis tähendab PFAS ühendite kasutamist.

Ühendite kasutamist on raske hinnata lõtvade reeglite tõttu kosmeetika koostisosade märgistamisel, sõnas uuringus osalenud teadlane. Uurimistöö autorid tõdevad et toodete märgistamise reeglid pole piisavalt karmid ei Põhja-Ameerikas kui ka Euroopas.

PFAS ühendeid kasutatakse kosmeetikatööstuses peamiselt nende veekindluse ja kile moodustumisvõime tõttu. Mitmeid ühendeid, mis kuuluvad siia klassi, on seostatud neeruvähi, testikulaarvähi, kõrgvererõhutõve ning  kilpnäärme alatalitusega. Samuti madala sünnikaalu ning immuunisüsteemi kahjustustega väikelastel, kirjutavad Notre Dame'i teadlased.

Tutvu uuringuga SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles