IKEA sai töötajate järel nuhkimise eest kopsaka trahvi

PM Majandus
Copy
IKEA pood Prantsusmaal.
IKEA pood Prantsusmaal. Foto: STEPHANE MAHE

Prantsuse kohus määras teisipäeval IKEA harule miljoni euro suuruse trahvi töötajate järel luuramise eest.

Maailma suurim mööblimüüja tunnistati süüdi oma töötajate andmete ebaõiges kogumises ja säilitamises, vahendab CNBC. Täpsemalt sai süüdimõistva otsuse IKEA suurima frantsiisivõtja Ingka Grupi Prantsusmaa filiaal. 

Süüdistus puudutas töötajate ja tööle kandideerijate ja isegi klientide järel nuhkimist mitme aasta jooksul. Kohtuotsuse alusel tegeles ettevõte näiteks  eradetektiivide abil töötajate pangakontodel luuramisega.

Samuti leiti uurimises, et IKEA Prantsusmaa filiaal oli ära ostnud politseiametnikke, kellelt saadi ligipääs politsei andmebaasidele.

Töötajate esindajad ütlesid, et politseilt saadud teavet kasutati mõnel juhul ka ametiühingujuhtide ja kaebusi esitanud klientide vastu. 

Prokurörid nõudsid ettevõttele 2 miljoni euro suurust trahvi, kuid kohus vähendas rahasummat poole võrra. Prantsusmaa CGT ametiühingu advokaadid ja mitmed hüvitist taotlenud eraisikud ütlesid, et lõplik summa pole loodetud suuruses, kuid nad tervitavad süüdimõistvat otsust. «Tähtis on otsuse sümbolväärtus,» ütles CGTd esindav advokaat Solene Debarre.

Ettevõte teatas, et töötab kohtuotsuse läbi ning võtab vajadusel appi täiendavad meetmed. «IKEA Prantsusmaa haru on selle tegevuse korduvalt hukka mõistnud, vabandanud ja ellu viinud tegevuskava, et seda enam ei juhtuks,» ütles Ingka Grupp enda avalduses.

IKEA nuhkimise skandaal paljastati 2012. aastal, kui väljaannete Le Canard Enchaîné ja Mediapart uurivad ajakirjanikud jälitussüsteemi päevavalgele tõid. Pärast väidete ilmnemist 2012. aastal vallandas IKEA mitu juhti ja muutis oma sisepoliitikat.

Aastaid kestnud kohtuprotsessis viidi süüpinki 15 inimest. Karistused ulatusid endise personalijuhi 5000 euro suurusest trahvist mitme tingimisi vanglakaristuseni.

Näiteks firma endine tegevjuht Jean-Louis Baillot mõisteti süüdi isikuandmete ebaseaduslikus kogumises ja talle määrati kaheaastane tingimisi vanglakaristus. Lisaks karistati teda 50 000 euroga. Süüdimõistvas otsuses keskenduti perioodile 2009–2012, ehkki prokuröride sõnul algas luuramine 2000. aastate alguses.

Rootsi firma ise on pikka aega eitanud laialdase spionaažisüsteemi loomist ja vabastati teisipäeval isikuandmete süstemaatilise rikkumise süüdistusest.

IKEA annab Prantsusmaal, mis on Saksamaa ja Ameerika Ühendriikide järel suuruselt nende kolmas turg, tööd umbes 10 000 inimesele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles