Uuring: Eesti on Saksa investoritele Ida-Euroopa ihaldatuim sihtkoht

BNS
Copy
Saksamaa lipp.
Saksamaa lipp. Foto: Scanpix/AFP

Saksa-Balti Kaubanduskoja (AHK) uuringi järgi on Eesti kolmandat aastat järjest Saksa investoritele Kesk- ja Ida-Euroopa atraktiivseim investeerimissihtkoht Tšehhi ja Poola ees.

AHK viis 15. märtsist kuni 16. aprillini Saksamaa investorite hulgas läbi iga-aastase konjunktuuriuuringu, mis toimub juba 15. aastat järjest ja viidi läbi samaaegselt 16 Kesk- ja Ida-Euroopa riigis. Kokku osales uuringus enam kui 1400 ettevõtet, neist ligi 100 Eestist, Lätist ja Leedust.

«Eesti on jätkuvalt number üks kogu Ida- ja Kesk-Euroopas, Leedu üllatab kiire kriisijärgse taastumisega ja Läti peab pingutama, et mitte maha jääda,» ütles Saksa-Balti Kaubanduskoja tegevdirektor Florian Schröder pressiteates.

Läti on kaheksandat aastat järjest stabiilselt kuuendal ja Leedu seitsmendal kohal.

Küsitluses osalenud Saksamaa investorite hinnangud on aga Eesti viimase aja majandusliku ja poliitilise arengu suhtes üsna kriitilised ning samuti mõnevõrra halvemad kui eelmisel aastal.

Kvalifitseeritud tööjõu puudust ja muret nõudluse vähenemise pärast nimetasid Balti riikide ettevõtted kõige levinumateks probleemideks – neid mainis iga viies küsitletud ettevõte. Riskidena mainiti sageli ka kõrgeid tööjõukulusid.

Käesoleva aasta uuringus käsitleti eraldi ka pandeemia majanduslikke tagajärgi ja tulemused näitavad majanduse suhteliselt kiiret taastumist. Praeguseks on umbes 20 protsenti Eesti ettevõtetest jõudnud koroonaeelse käibeni, samas kui Leedus on peaaegu pooled küsitletud ettevõtetest koroonaeelse käibe juba saavutanud.

Aasta lõpuks peaks koroonaeelse käibe saavutanud ettevõtetete osakaal tõusma ka Eestis 50 protsendini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles