Ehitusmaterjali tootjad peavad valima kodu- ja välisturu vahel

Postimees
Copy
Suurenenud nõudlus ehitusmaterjalide järele suurendab survet uute kaevanduste loomiseks.
Suurenenud nõudlus ehitusmaterjalide järele suurendab survet uute kaevanduste loomiseks. Foto: Ants Liigus

Ajal, mil ehitusmaterjalid on kohati muutunud defitsiitseks ja neid tuleb oodata pikka aega, seisavad Eesti ehitusmaterjalide tootjad dilemma ees, kas tulla vastu koduturu nõudlusele või eksportida oma tooteid välismaale.

Eelkõige puudutab see betoonelementide ja kuivsegude tootjaid, kes peavad valima, kas müüa sise- või välisturule, ütles Eesti Ehitusmaterjalide Toojate Liidu tegevdirektor Enno Rebane.

Betoonseinaelementidest eksporditakse umbes pool, kuid praegu on kasvanud nõudlus nende toodete järele nii Eestis kui ka välismaal.

Eesti ehitusmaterjalidest suur osa toodetakse kohalikul toormel: betoonisegu, kuivsegu, krohv, mört, sillutuskivid on kõik kohaliku kruusa, liiva, lubjakivi ja tsemendi baasil ja nende saamisega probleeme pole. Probleemid on seotud impordiga: metalli, plastmaterjali ja ka puitmaterjaliga, mida tuleb Eestisse sisse tuua.

«Välismaalt tuleb meie betoonelementidesse sissepandav metall ja seda tuleb oodata ning panna rohkem raha sisse, kui algul plaanitud,» kirjeldas Rebane. Ka teatud keemilisi lisandeid imporditakse välismaalt. Suurriigid ostavad suures koguses ehitusmaterjale ja tekitavad sellega nõudlust mujal, kus ei suudeta seda pandeemiajärgselt nii kiiresti rahuldada.

«Kõik see on seotud pandeemiast alguse saanud hirmust, et asjad jäävad seisma ja nüüd käimasaamine võtab aega,» selgitas Rebane.

Pikas perspektiivis tekitab ehitusmaterjalitootjatele muret meie metsade ja kaevandustega seonduv, kust ei tohi ei puid ega maavarasid võtta. «Aherainekillustik on kvaliteedilt hulga halvem kui kaevandusest võetav,» selgitas Rebane. «Meil on vaja avada uusi karjääre, kust me liiva ja kruusa kätte saaksime.»

Tänavune esimene kvartal oli ehitusmaterjalitootjatel eelmise aastaga võrreldes miinuses. Teiselt kvartalilt eeldatakse juba paremaid tulemusi ja kolmandalt veelgi paremaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles