Šveitslased hääletavad pestitsiidide keelustamise üle põllumajanduses (1)

BNS
Copy
Pestitsiidide keelu pooldajatele teeb muret mürkkemikaalide tase vees ning taimedele, loomadele ja putukatele tekitatav kahju.
Pestitsiidide keelu pooldajatele teeb muret mürkkemikaalide tase vees ning taimedele, loomadele ja putukatele tekitatav kahju. Foto: S. Gerth via www.imago-images.de

Šveitslased hääletavad pühapäeval referendumil sünteetiliste pestitsiidide keelustamise ettepaneku üle, mille tulemusena võib Šveitsist saada teine riik maailmas, kus selliseid taimekaitsevahendeid ei tohi kasutada.

Referendumile eelnes kampaania, mis andis hoobi ettekujutusele idüllilistest alpiaasadest ja jagas arvamused teravalt kahte lehte. Hääletusel eelnenud kampaaniat on iseloomustanud ägedad vaidlused põllumeeste vahel. Riigi lääneosas Vaud' kantonis läks asi isegi nii kaugele, et põlema pandi põllul seisnud treiler plakatiga, mis kutsus hääletusel ei ütlema.

Ka jah-leer kurdab solvangute, ähvarduste ja hirmutamise üle.

Rahvaalgatuses «Sünteetiliste taimekaitsevahenditeta Šveitsi poolt» soovitakse riigis pestitsiidide täielikku keelustamist 10 aasta jooksul ja keelata tuleks ka sünteetiliste taimemürkide abil kasvatatud toodete import.

Teine ettepanek «Puhta joogivee ja tervisliku toidu eest» jätaks riiklikud toetused alles ainult farmidele, kus ei kasutata pestitsiide ega antibiootikume haigete loomade raviks.

Keelu pooldajatele teeb muret mürkkemikaalide tase vees, taimedele, loomadele ja putukatele tekitatav kahju.

Põllumehed aga hoiatavad, et taimekaitsevahendite keelustamise korral on nad sunnitud ameti maha panema.

Šveitsi valitsus loodab, et mõlemad ettepanekud hääletatakse maha, väites, et keelu korral on oht riigi toidusuveräänsusele.

Linnarahvas on üldiselt pestitsiidide keelustamise poolt, maal elavad valijad vastu. Arvamusküsitluste põhjal on karta mõlema ettepaneku tagasilükkamist.

Enamik valijaid on juba interneti teel hääle andnud, tulemused selguvad õhtuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles