Korterite paberil ostmine kasvab taas

Merike Lees
Copy
Uusarendustes on enamus kortereid müüdud juba enne ehituse alustamist.
Uusarendustes on enamus kortereid müüdud juba enne ehituse alustamist. Foto: asum arhitektid

Ehitusaktiivsus on taas kasvamas ning seda üleriigiliselt, kõige enam uusarendusi lükatakse käima aga eeskätt Tallinnas ja selle lähiümbruses. See on suurendanud kinnisvara projektifaasis müüki.

«Paberil müük on suurenenud ning püsib tugev ka lähikuudel, kuna füüsiliselt valminud ja veel müümata korterite hulk on jätkuvalt madalseisus,» ütles Arco Vara analüütik Mihkel Eliste.

Ühegi arendusprojekti osas ei alustata Eliste kinnitusel ehitust enne kui vähemalt umbes 40% hoonest pole ette müüdud, nii oli see ka juba enne koroonakriisi.

Ehitusprotsess on sisuliselt juba arendusprojekti lõppfaasi osa, mitte vastupidi.

Mihkel Eliste

«Enamus hooneid, mida ehitatakse, on juba täielikult või valdavas osas välja müüdud,» ütles Eliste. «Ehitusprotsess on sisuliselt juba arendusprojekti lõppfaasi osa, mitte vastupidi.»

Kinnisvarafirma 1Partner tegevjuhi Martin Vahteri sõnul ei lähe paberil kortereid praegu nii hästi kaubaks kui 2006.-2007. aastal, mil ehituse alguseks oli terve maja välja müüdud. «Kui enne broneeriti 80% ette, siis nüüd 30%,» hindas ta.

Praegu on kaubaks läinud ka need objektid, mis enne seisid. Kui varem oli oli kuulutuse hind tegelikust tehinguhinnast suurem, siis nüüd on vastupidi ja ostjate vahel läheb kauplemiseks ja ülelöömiseks.

Eesti majanduskasv oli esimeses kvartalis Euroopa kiireim ja see eeldab turu kiiret taastumist. “Inflatsioonihirm on see, mis mõjutab turu käitumist,” märkis Vahter.

Pangad näevad uusarenduste kasvu kodulaenutaotluste hulgas. LHV laenutehingutes ulatus nende osakaal ligi 30% ja see trend tundub jätkuvat, ütles LHV jaepanganduse juht Moonika Maaring.

Inflatsioonihirm on see, mis mõjutab turu käitumist.

Martin Vahter.

Maaringu sõnul kontrollib pank väga hoolikalt müüja või arendaja tausta ning neid arendusi, millele ehitusluba pole veel väljastatud, nad ka ei finantseeri.

Eliste sõnutsi on raske öelda, milliseid muutusi ehitusaktiivsuses toovad lähikvartalid, sest  globaalne toormehindade kasv võib nii projektide alustamist kui ka nende valmimist edasi lükata.

«Ehitushinna kasv on kiirem kui potentsiaalsetele ostjatele vastuvõetav. Nii lükatakse ostuotsused edasi, misjärel likviidsus väheneb, pakkumine kasvab ja hinnakasv omakorda aeglustub," selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles