Miljonid Johnson & Johnsoni vaktsiinidoosid saastusid

BNS
Copy
Johnson & Johnsoni vaktsiin.
Johnson & Johnsoni vaktsiin. Foto: R4924_italyphotopress via www.imago-images.de/imago images/Italy Photo Press

USA toidu- ja ravimiamet (FDA) teatas reedel, et ühes ravimifirma Johnson & Johnson tehases toodetud koroonavaktsiini doosid võivad olla saastunud ja seetõttu ei saa neid kasutada.

Kasutuskõlbmatuks on tunnistatud mitu Emergent BioSolutionsi Baltimore'i tehases toodetud vaktsiinipartiid. Üks partii vastab mitmele miljonile doosile.

Kõlbmatute dooside täpset arvu FDA ega J&J ei avaldanud, aga ajalehe New York Times andmetel võib neid olla umbes 60 miljonit.

FDA teadlane Peter Marks ütles, et vaktsiinidooside kasutusest kõrvaldamise otsusele eelnes põhjalik uurimine tehases ning testid toote kvaliteedi hindamiseks.

Emergent BioSolutionsi tehas sai aprillis käsu tootmine mitmeks nädalaks peatada, sest selgus, et osa J&J vaktsiini valmistamiseks kasutatud aineid oli ristsaastunud AstraZeneca vaktsiini koostisosadega. Seeläbi läks kaotsi 15 miljonit J&J doosi.

Tehas seisab praeguseni ning FDA ei ole veel otsustanud, kas anda sellele avamisluba. Tehases toodetud 60 miljonit välismaale saatmiseks mõeldud AstraZeneca koroonavaktsiini doosi analüüsitakse.

Kogu USA-s seni kasutatud J&J vaktsiin on toodetud Hollandis, mitte Baltimore'i tehases.

Ka Kanada on teatanud, et ei kasuta 300 000 Baltimore'is toodetud Johnson & Johnsoni koroonavaktsiini doosi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles