Tõnu Palm: maksusüsteemi muutmise debatt tuleks enne valimisi ära pidada (1)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Luminori peaökonomist Tõnu Palm
Luminori peaökonomist Tõnu Palm Foto: Remo Tõnismäe

Maksuküsimuse tuleks vaadata globaalsess kontekstis koos kõikide oluliste aspektidega, sealhulgas madalama sissetulekuga ühiskonnaliikmete toimetulek. Suurem osa ühiskonnast peab tunnetama elatustaseme kasvu, siis oleme õigel teel. Täna ei ole heaolu areng jõudnud paljude kodanikeni ja see peegeldub ka demograafilistes näitajates, tõdes Luminori peaökonomist Tõnu Palm vastuseks küsimusele, kas Eesti senist maksusüsteemi võiks muuta.

G7 riigi jõudsid eelmisel laupäeval kokkuleppele, et suurfirmad peavad maksma 15-protsendilist tulumaksu. Idee eesmärk on sundida suured rahvusvahelised maksuparadiisise eeliseid kasutanud firmad jagama maksuraha riikidele, kus nad tegutsevad ehk kus nende kaupu ja teenuseid müüakse.

Eestis kehtib küll ettevõtetele 20-protsendiline tulumaksumäär, kuid seda tuleb maksta alles siis, kui ettevõtja kasumit jaotab. Eesmärk on olnud investeeringuid suurendada. Sisuliselt on meil võimalik igavesti kasumilt tulumaksu mitte maksta – vähemalt seni, kuni seda firmast välja ei viida.  Globaalse minimaalse tulumaksu idee valguses kerkib küsimus, kas praeguses muutunud maailmas on ehk meie maksusüsteem oma aja ära elanud. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles