Diislikütuse tootmine on Nestele väga kasumlik

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Diislikütuse tootmine on Soome kütusefirmale Neste Oil kolm korda tulusam kui naftasaaduste tootmine tervikuna, selgub ettevõtte majandusaruandest.

Neste Oili naftatöötlemise keskmine marginaal oli eelmise aasta neljandas kvartalis 6,97 dollarit barreli kohta, aga diislikütuse tootmise marginaal tervelt 21,75 dollarit barrel. Nafta töötlemisel bensiiniks teenis ettevõte 3,31 dollarit barreli kohta ning raske kütteõli tootmisel sai Neste igalt barrelilt 11,64 dollarit kahju.

«Keskmiste destillaatide marginaalid suurenesid nõudluse kasvamise tõttu terve aasta kestel,» kirjutas ettevõte täna avaldatud majandustulemuste kommentaaris. «Euroopa bensiinitootmise marginaalid olid 2010. aastaga võrreldes nõrgemad.»

Neste naftatöötlemise marginaalid olid eelmises kvartalis Lääne-Euroopa konkurentidest (4,09 dollarit barrel) enam kui kahe kolmandiku võrra kõrgemad.

Keskmine nafta hind (Brent) oli neljandas kvartalis 109,31 dollarit barrel.

Neste Oili kasum kukkus eelmisel aastal 59 protsenti 160 miljoni euroni, käive kasvas 30 protsenti 15,42 miljardi euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles