FOTOD ⟩ Kütusemüüjad tõstsid hinda, ajaloolisest rekordist on puudu vaid mõned sendid (8)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy

Mootorikütuste jaemüüjad tõstsid mootoribensiini liitri hinda viie sendi võrra.

Bensiini 95 liitri eest tuleb maksta 1,429 eurot, mootoribensiini 98 liitri eest 1,479 eurot ning diislikütuse liiter maksab 1,209 eurot.

Praegusest kallim oli mootoribensiin 95 eelmise aasta jaanuaris, mil liitri eest tuli välja käia 1,449 eurot ehk hinnarekordini on veel kolm senti.

Põhjamere Brenti toornafta hind on jõudsalt kerkinud. Kui jaanuaris maksis barrel 51,8 dollarit, siis praegu ning maksab juba veidi üle 72 dollari.

Olerexi kütuste sisseostu- ja logistikajuht Anton Šafrostin tõdes, et kui möödunud aastal käis hind absoluutses põhjas ära, siis sel aastal on see ennaktempos üles rühkinud. Brenti toornafta hind on tema sõnul aastaga 3,5 korda kasvanud. Šafrostin toonitab, et maailmaturu hind on võrreldes Eesti hinnaga liikunud oluliselt kiiremini – diislikütuste puhul ca 30 senti, Eestis aga 20 senti. Hinda on tema sõnul Eestis pidurdanud kütusemüüjate vaheline ülitihe konkurents.

Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi lausus, et juuni alguses tõusid mootorikütuste hinnad maailmaturul 2021. aasta kõrgeimale tasemele. Maailmaturu sisseostuhindade tõus jõudis Eestisse tema sõnul nädalase viitega.

«Täna on globaalselt peamine hinna vedaja koroonaviirusest taastuv majandus ja sellest tekkinud nõudluse kasv, seda eriti arenevatel turgudel. Jälgime tähelepanelikult maailmaturul toimuvat ning juhul kui OPECi otsus järk-järgult tootmist suurendada võimaldab hinda hoida või isegi langetada, siis mõistagi seda teeme,» lausus Šafrostin.

Sassi sõnul kasvab diislihind lähiajal kindlasti veelgi, sest riik tõstab aktsiisi. «Tänane diislikütuse jaehind on tänu kehtivale aktsiisitasemele (372 €/1000 liitri kohta) Balti riikide hindu võrreldes konkurentsis, kuid kui Eesti läheb tõesti tagasi vahepeal kehtinud Balti kõrgemaile diislikütuse aktsiisimäärale (493 €/1000), siis tähendaks see 14,5 sendist hinnatõusu ning tänase sisseostuhinna juures diislikütuse postihinda 1,354€/L,» osutab Circle K hinnastamisjuht.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles