Ettevõtjad: maksame kõrgemat tulumaksu, kui palgamaks kaob (5)

Copy
USA president Joe Biden tahtis alguses näha 21-protsendist maksu. Idee on õilis: see laiendaks maksubaasi ning kui riigid saavad rohkem makse, saavad nad ka rohkem investeerida ja oma inimeste elu parandada.
USA president Joe Biden tahtis alguses näha 21-protsendist maksu. Idee on õilis: see laiendaks maksubaasi ning kui riigid saavad rohkem makse, saavad nad ka rohkem investeerida ja oma inimeste elu parandada. Foto: Jaanus Lensment

G7 riigid korraldasid mõni päev tagasi suure raputuse, kui teatasid, et nüüd on nii, et 15-protsendine globaalne tulumaks ikkagi tuleb. Eesti teatas selle peale kohe, et taotleb erandit, aga maksu saatus pole sugugi kivisse raiutud.

Et G7 klubi nädalavahetusel globaalse maksu ideega välja tuli, pole iseenesest mitte midagi uut: juba aastaid, vaat et aastakümneid kurdetakse kõikjal selle üle, kuidas maksubaas väheneb ja suurkorporatsioonid ja rikkad inimesed leiavad mõnusaid maksuauke, samal ajal kui maksukoormus n-ö täie rauaga kohaliku haardega ettevõtteid tabab. Samuti töötajaid, kelle pealt võtavad riigid kümnist, ja erinevalt ettevõtetest puuduvad tavainimestel head võimalused maksude optimeerimiseks.

Nüüd tuldi aga välja konkreetse plaaniga, mis seisab kahel sambal: esiteks, kõik rahvusvaheliselt tegutsevad ettevõtted, kelle aastakäive on vähemalt 750 miljonit (kogu kontserni peale) peavad maksma kasumilt aastas vähemalt 15-protsendist tulumaksu. Tasub pöörata tähelepanu sõnale «vähemalt», sest USA president Joe Biden tahtis alguses näha 21-protsendist maksu. Idee on õilis: see laiendaks maksubaasi ning kui riigid saavad rohkem makse, saavad nad ka rohkem investeerida ja oma inimeste elu parandada.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles