Terviseamet kutsub vale märgistusega professionaalseks kasutamiseks mõeldud kiirtestid müügilettidelt tagasi (3)

Brita-Maria Alas
Copy
Apteegiriiul.
Apteegiriiul. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Professionaalseks kasutamiseks mõeldud Wesaili Covid-19 antigeeni kiirtestid jõudsid valede märgistega jaemüügikohtadesse, kuhu need juba hoolsusnõuete tõttu ei sobi. Terviseamet palus tootjal ja maaletoojal need vigaste märgiste tõttu müügilt eemaldada, kuid seda pole seni tehtud. 

«Ainult professionaalseks kasutamiseks toodetud kiirtestide kättesaadavaks tegemine müügikohas, kus ostjaks on peamiselt tavakasutajad, on vastuolus tootja määratud sihtotstarbega. Covid-19 kiirtestidele pole piiranguid sätestatud, kuid müüjatele kohalduvad hoolsusnõuded,» teatas terviseamet.

Wesaili kiirtestide ühe partii pakendilt on puudu Euroopa volitatud esindaja nimi ja aadress ning pakend on ümberkleebistatud viisil, mida ei ole volitatud esindaja heaks kiitnud.

Foto Wesaili kiirtesti kleebisest.
Foto Wesaili kiirtesti kleebisest. Foto: Terviseamet

Amet palus nii maaletoojal kui ka jaemüüjal testid müügilt eemaldada. Tootja ja maaletooja on lubanud seda teha, kuid need on endiselt müügis jaemüügikohtades, lisas terviseamet.

Täna paistab kiirtest müügil veel mõnes veebipoes, hinnaks vähem kui kümme eurot. 

«Kõik jaemüüjad, kes müüvad tavakasutajale alloleva märgistusega testi, peavad testimüügi lõpetama ning tagastama testid ettevõttele, kelle käest need osteti.»

Levitajatel on ühtlasi kohustus veenduda, et toode vastab nõuetele ja ostja suudab testi kasutada. Nõutele mittevastavate testide levitamine ja tahtlikult tavakasutajale müümine on siinkohal seaduse rikkumine.

Turul on olemas koduseks kasutamiseks mõeldud testid, mis sobivad jaemüüki. Müües tavakasutajale aga ainult professionaalseks kasutamiseks mõeldud teste, vastutab müüja ja ostja võib müüjalt raha tagasi küsida.

Ainult professionaalseks kasutamiseks mõeldud testide tahtlik müümine tavakasutajatele enesetestimise komplektina on keelatud. Testi kasutamise eest vastutuse veeretamine kasutajale on seadusega vastuolus. Müüja kohustus on veenduda, et kasutaja suudab seadet sihtotstarbeliselt kasutada. Toidupoed, ajalehekioskid ja teised jaemüüjad peavad samuti müügitingimusi täitma ja tarbijat kaitsma.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles