Luminor: Eesti inimestel on vähe laenuga soetatud kinnisvara

Carl-Robert Puhm
Copy
Kinnisvaralaen on täna odavam kui eelmise majanduskriisi ajal.
Kinnisvaralaen on täna odavam kui eelmise majanduskriisi ajal. Foto: Shutterstock

Eestis omab vaid 22 protsenti elanikest laenuga ostetud kinnisvara, samas kui Skandinaavias on see rohkem kui pooltel elanikest, teatab Luminor.

Võrreldes Eesti ja Põhjamaade statistikat laenuga kinnisvara omamises, on näha selget erinevust. Kui Eestis on laenuga ostetud kinnisvara 22 protsendil inimestest, siis Rootsis on vastav näitaja 51 protsenti, Islandil 61 protsenti ja Hollandis 60 protsenti.

Luminori Eesti jaepanganduse juhi Tanel Rebase sõnul on peapõhjus sellises suures erinevuses nõukogude ajas, mil korteri enda käsutusse saanud inimesed said selle taasiseseisvumise tulles erastada ehk tegu on laenuvabade magalakorteritega.

«Jõukamates riikides pole inimestel sellist tasuta kätte saadud kinnisvara, mistõttu on ka loogiline, et nad ostavad kodusid pigem laenuga ning seda ka investeerimise eesmärgil,» selgitas Rebane «Põhimõte on siin lihtne. Kui ma suudan näiteks 100 000 euro pealt teenida suuremat tootlust kui 2 protsenti ehk rohkem kui laenuintress, siis on seda raha mõttekam investeerida.»

Ajaloolist erinevust Lääne- ja Põhja-Euroopast näitab ka teiste kunagiste liiduvabariikide statistika. Lätis ja Leedus omavad laenuga kinnisvara vastavalt 13 protsenti ja 12 protsenti inimestest ehk veelgi vähem kui Eestis. 

Rebane märkis, et mida parem on inimese elujärg, seda vähem kulub tal proportsionaalselt esmatarbekauba peale. «See tähendab automaatselt, et rohkem raha jääb kestvate asjade, näiteks kodu jaoks. Sel põhjusel on ka jõukamates riikides kinnisvarahinnad kõrgemad. Kui Eestis peetakse rohkem kui 3000 eurot ruutmeetri kohta ülikõrgeks hinnaks, siis Helsingis algab ülikõrge hind 7000 eurost ruutmeetri kohta,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles