Saksa tööstustoodang kahanes aprillis oodatust rohkem

Copy
Volkswagen elab mikrokiipide defitsiiti raskelt üle. Pildil Volkswageni tootmisliin.
Volkswagen elab mikrokiipide defitsiiti raskelt üle. Pildil Volkswageni tootmisliin. Foto: MATTHIAS RIETSCHEL

Saksamaa tööstustoodang kahanes aprillis oodatust rohkem, kuna tootjad pistsid rinda pooljuhtide ja puidu nappusega, selgus teisipäeval avaldatud andmeist.

Euroopa suurima majanduse tööstustoodang kahanes kuuga ühe protsendi, teatas statistikaamet Destatis. Analüütikud olid oodanud 0,5-protsendist langust.

Toodang oli seejuures 5,6 protsenti madalam kui mullu veebruaris, kuul enne esimeste koroonaviiruse piirangute kehtestamist.

Saksa majandusministeerium süüdistas languses, mis järgnes märtsis nähtud 2,2-protsendisele kasvule, vahekaupade nappust, eriti aga pooljuhtide ja puidu oma.

Nagu ka teisi tööstusriike, on Saksamaad mõjutanud rängalt globaalne mikrokiipide nappus, mille tõi kaasa pandeemiaaegne koduelektroonika nõudluse kasv.

Eriti raskelt elab defitsiiti üle Saksamaa autotööstus, kus hiiud nagu Volkswagen ja BMW on olnud sunnitud oma tootmist pooljuhtide ootuses tagasi tõmbama.

Analüütikute sõnul on Saksamaa majanduse tulevik aga helge, kuna vabrikutel on palju tellimusi.

Aprilli andmed osutavad, et «Saksamaa, aga ka euroalal majanduse taastumine algas teises kvartalis värisevatel jalgadel», ütles ING panga ökonomist Carsten Brzeski. "Ent siiski, pärast mõningaid alguse raskusi peaks majanduse taastumine peagi tugevalt käima minema."

Sama osutas ka ZEW instituudi teisipäeval avaldatud investoriusalduse indeks. Kuine baromeeter langes juunis 4,6 punkti võrra 79,8 punktini. Langus oli oodatust suurem, kuid indeks on püsinud üldiselt kõrgel tasemel, märkis ZEW president Achim Wambach.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles