Tööstustoodangu maht tõusis aprillis 17 protsenti

BNS
Copy
Puidutööstus
Puidutööstus Foto: Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit

Statistikaameti andmetel tootsid tööstusettevõtted aprillis 17 protsenti rohkem toodangut kui 2020. aastal samal ajal.

Toodang suurenes energeetikas 17 protsenti ja töötlevas tööstuses 18 protsenti, mäetööstuses aga vähenes 1 protsendi võrra, teatas statistikaamet.

Ameti teatel on tööstus on suurim majandussektor ja majanduskasvu oluline vedaja. Tööstustoodangu indeks hõlmab kolme tööstusvaldkonna ehk mäetööstuse, energeetika ja töötleva tööstuse majandusnäitajaid.

Statistikaameti analüütiku Helle Bunderi sõnul toimus eelmise aasta aprillis eriolukorra kehtestamise tõttu töötlevas tööstuses 15 protsendine mahtude vähenemine, sel aastal aga madalast võrdlusbaasist tingituna järsk 18 protsendine kasv.

Bunder tõi välja, et tootmine suurenes pea kõikidel töötleva tööstuse tegevusaladel. Suurema osatähtsusega tööstusharudest kasvas taas puidu töötlemine – 18,1 protsenti, samuti kasvas 18,6 protsendi võrra metalltoodete, 10,1 protsenti elektroonikaseadmete, 37,1 protsenti põlevkiviõli, 60,2 protsenti mööbli- ning 28,3 protsenti ehitusmaterjalide tootmine. Mõõdukas kasv ehk 0,9 protsendine tõus toimus ka toiduainetetööstuses.

Töötleva tööstuse toodangust 68 protsenti müüdi välisturule, ekspordi osatähtsus oli suurim farmaatsia ning arvutite ja elektroonikaseadmete tootmises. Korrigeerimata andmetel kasvas toodangu müük ekspordiks võrreldes mulluse aprilliga 37 protsenti ja müük siseturule 17 protsenti.

Töötleva tööstuse mahuindeksi muutus.
Töötleva tööstuse mahuindeksi muutus. Foto: Statistikaamet.

Sesoonselt korrigeeritud andmetel toodeti aprillis võrreldes märtsiga nii tööstuses kui ka töötlevas tööstuses 4 protsenti rohkem toodangut.

Energeetika valdkonnas suurenes elektri tootmine megavatt-tundides arvestatuna võrreldes eelmise aasta aprilliga 43 protsenti ja soojuse tootmine 4 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles