ÜRO: Covid-19 on tööelule 2008. aasta kriisist palju hullem olnud

Copy
ILO peadirektor Guy Ryder.
ILO peadirektor Guy Ryder. Foto: DENIS BALIBOUSE/REUTERS

ÜRO teatas esmaspäeval, et Covid-19 pandeemia mõju tööelule on olnud neli korda hullem kui 2008. aasta rahanduskriisi oma.

ÜRO Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni (ILO) teatel on pandeemial olnud «laastav» ja isegi «kataklüsmiline» mõju, seejuures on taastumine kriisist olnud ebaühtlane.

«Pandeemiaaegne töökogemus on mõnede jaoks olnud ebamugavus, tüütus, stress ja frustratsioon. Teiste jaoks on see olnud hirm, vaesus ja ellujäämine,» ütles ILO peadirektor Guy Ryder iga-aastase Rahvusvahelise Töökonverentsi (ILC) algul.

Konverentsi eel avaldatud raportis tõi ILO välja, et pandeemia tõttu on vaesunud üle saja miljoni töötaja.

Samuti on vähenenud töötunnid ja kadunud ligipääs headele töökohtadele, öeldi raportis.

Raporti järgi on maailmas 2022. aasta lõpuks 205 miljonit töötut, võrreldes 2019. aasta 187 miljoniga. Pandeemiaeelsele tasemele peaks tööhõive tagasi jõudma alles 2023. aastal.

«Tervikuna võttes kujutab see endast töökriisi, mis on neli korda hullem kui see, mille tõi endaga 2008. ja 2009. aasta rahanduskriis,» ütles Ryder.

ILO juhi sõnul oli töömaailm pandeemiaks sama halvasti valmis kui tervishoiusüsteemid ning praeguse trajektoori jätkudes jääb taastumine kriisist ebaühtlaseks.

«Ränk ebavõrdsus vaktsiinide jaotamises ja tohutult erinev eelarveline jõud süstivad töömaailma topeltdoosi ebavõrdsust, mida tugevdab ebaühtlane digitaalne ühenduvus,» ütles Ryder, kelle sõnul on ebavõrdsuse süvenemise ennetamiseks vaja võtta konkreetseid meetmeid.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles