Venemaa plaanib kärpida alkoholiaktsiisi

Mari Kamps
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viina Viis järve pudelid Omskvinprom LLC tehases.
Viina Viis järve pudelid Omskvinprom LLC tehases. Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Finantskriisi ajal, kui koondatakse inimesi ja pidurdub majanduskasv, tähendab plaan kärpida alkoholiaktsiisi venelastele head uudist.


Riiklik alkoholiagentuur, millele meedias pandi juba nimeks vodkaministeerium, propageerib ajalehe Izvestija andmetel ideed kärpida alkoholiaktsiisi ja muuta sel moel rahvusjook kättesaadavamaks.

Vene valitsus võttis vastu otsuse uue riigiasutuse Rosalkogoli moodustamise kohta eelmise aasta novembris. Ametit juhib Igor Tšujan, kes varem töötas riikliku alkoholimonopoli Rosspirtpromi direktori ametikohal.

Ajalehe väitel võib aktsiis vastavalt Tšujani ettepanekule väheneda seniselt 190,80 rublalt (70,60 krooni) ühe liitri puhta kange alkoholi kohta 100,00 rublani (37 krooni).

See tähendaks, et pooleliitriselt viinapudelilt makstav aktsiis väheneks praeguselt 38 rublalt ligikaudu 20 rublani.

Rosalkogoli plaan oleks osa missioonist, mille eesmärgiks on panna piir illegaalse alkoholi müügile. Izvestija andmetel on iga kolmas Venemaal müüdav viinapudel võltsing.

Tundmatu päritoluga viina müük ei sisalda endas tõsiseid tagajärgi ainult majandusele, vaid see peidab endas ka ohtu venelaste tervisele, kuna aastas sureb kümneid inimesi salaviina joomise tagajärjel.

Mõningate andmete järgi on venelased vähendanud viina ostmist majanduskriisi tõttu ja pööranud tähelepanu koduse samagonni valmistamisele.

Tšujan kaalub ka viinale minimaalse jaemüügihinna kehtestamist ning see võib teoks saada juba sel aastal.

Eelmisel sügisel, kui valitsuses teemat arutati, pakuti pooleliitrise viinapudeli hinnaks 85 rubla (31,50 krooni), et panna punkt odava ja ohtliku piirituse ostmisele.

Sel aastal oleks reaalseks miinimumhinnaks 95-100 rubla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles