VKG tunneb suurimat vastutust töötajate ja kogukonna ees

Copy
Foto: Kaupo Kalda

Ida-Virumaa regiooni ühe suurima tööandjana tegutseb Viru Keemia Grupp (VKG) iga päev selle nimel, et 1630 töötajat tunneksid ennast ohutult, hoituna ja saaksid pidevalt areneda. Lisaks peab suurtööandja oluliseks panustada ka oma töötajate lähedaste ja kogu regiooni kogukonna tegemistesse, et hoida piirkonna kultuuri- ja hariduselu aktiivsena.

Kui moodsad teenusettevõtted, kus enamik inimesi istub päev läbi arvuti taga, pingutavad, et töötajatel oleks kontoris lõbus ja mõnus aega veeta, siis tööstusettevõttes on kõige olulisem töötajate ohutus, tervis ja arenguvõimalused. VKG liigub järjepidevalt püstitatud nulleesmärgi poole: tööde tegemise käigus ei tohi kannatada saada ükski inimene, keskkond ega vara.

Töötajate areng on prioriteet

«Keegi ei ole ettevõttesse tööle tulles 100 protsenti valmis. Meil on väga oluline pakkuda uutele tootmise töötajatele esmaklassilist väljaõpet, mis on üleni tasustatud ja mille juurde kuulub mentor, kes omakorda on motiveeritud õpetama, kuna saab selle eest lisatasu,» selgitas VKG personalijuht Tea Allikmäe. Pärast väljaõppe lõpetamist sooritab uus töötaja eksami ja saab iseseisvale tööle.

Loomulikult ei lõppe õppimine ja uute oskuste omandamine pärast esmast väljaõpet. Kontsernis on sisekoolitusprogramme ja koostöös partnerorganisatsioonidega võimaldatakse õppimine igale soovijale. «Üks asi on koolitada inimest ettevõtte jaoks, aga peab aru saama, et inimene õpib ikka endale. Kui meie operaator või mehhaanik tahab minna õppima kokaks, siis ka seda peab toetama. Keegi ei ole sündinud ühele tööle. Meil muutub töö kõrvalt õppimine iga aastaga aina populaarsemaks,» lisas Allikmäe. Lisaks täiendõppekoolitustele saab igal aastal umbes kümme kontserni töötajat kõrghariduse.

Foto: Viru Keemia Grupp

Lisaks regiooni keskmisest palju kõrgema palga maksmisele jagub kontserni kaheksas erinevas ettevõttes töötajatele küllaldaselt karjäärivõimalusi. VKG soodustab igati kandideerimist sisemistel konkurssidel ja tegeleb juhtidega, et need julgustaksid töötajaid edasiliikumiseks.

Tervist ei hoia ainult kiivrid

Kvaliteetsete töö- ja kaitsevahendite olemasolu on VKG-s enesestmõistetav, kuid lõpuks tagab töötajate ohutuse õigete töövõtete ja vahendite kasutamine. See tähendab pidevat koolitamist ja kaasamist. Kontsernis on lisaks töökeskkonnaspetsialistidele juurutatud töökeskkonnavolinike süsteem, mille alusel on kontsernis valitud üle 60 töötajate esindaja. Töökeskkonnavolinikud on «rahva hääle kandjad», kelle eesmärk on märgata, fikseerida ning nii muuta töökeskkond paremaks. Töötajate kaasamine tööohutusega seotud aruteludesse ja töötubadesse on VKG igapäevane praktika.

Ei ole unustatud vaimset tervist, mille eest hoolitsemise hädavajalikkus sai eriti selgeks koroonakriisi alguses. Juba üle aasta on kõigil VKG töötajatel võimalik pöörduda ettevõtte kulul psühholoogi juurde ilma, et ettevõtet sellest teavitataks. Pöördumise põhjus ei pea olema ainult tööga seotud.

Panustame järelkasvu nii aega kui ka raha

VKG eesmärk on innustada kohalikke noori tegelema rohkem reaalainetega, et olla tulevikus konkurentsivõimelised ja leida töö seal, kus hing ihkab. Selleks teeb VKG tihedat ja süsteemset koostööd haridus- ja teadusasutustega, alustades madalamatest haridustasanditest ja liikudes järk-järgult edasi. Juba 11 aastat on tänu VKG algatusele idavirukad osalenud tugeval reaalainete võistlusel «Viie kooli võistlus», kus mõõtu võetakse Eesti parimate reaalainete koolidega. Lisaks on teiste kohalike ettevõtetega õlg alla pandud Jõhvi gümnaasiumis STEM-i valikaine korraldamisele.

Kõrgkooli tasemel on VKG seos õppeasutustega veel tihedam: koos Tallinna Tehnikaülikooli Virumaa kolledžiga luuakse õppekavasid ja nüüdisajastatakse olemasolevaid. «2003. aastast motiveerime edukamaid TalTechi tudengeid kaks korda aastas stipendiumiga. Lisaks oleme suur praktikabaas, kuhu on oodatud erinevate alade tudengid: mehaanika, automaatika, energeetika, geo-, keskkonna-, keemia-, äri- ja infotehnoloogia,» seletab Allikmäe.

VKG toetab veel kohalikke spordi-, kultuuri- ja haridusalgatusi ning panustab kohaliku elu edendamisse töötajate vabatahtliku töö kaudu. Erilise tähelepanu all on regiooni lapsed ning lasteorganisatsioonid, aga õlg on alla pandud ka Jõhvi Balletifestivali korraldamisele.

Säästvat arengut toetavad organisatsioonikultuuri väärtused ja põhimõtted

Lõimime organisatsioonikultuuri vastutustundliku ettevõtluse põhimõtted: inimeste, keskkonna ja vara ohutus, austusel põhinev töökeskkond, inimõiguste järgimine, võimaluste võrdsus ning tööeetika normide järgimine.

Kontserni väärtused – avatus, pühendumus, areng – on meie ettevõtlustegevuse lahutamatu osa ning ühendavad kontserni ja töötajate huvisid. Väärtused on orientiir otsuste vastuvõtmisel, kujundavad mainet ja määravad töö põhimõtted.

Säästva arengu prioriteedid

Põhitegevuse tõhususe suurendamine

◾ Tootmis- ja tööohutus

◾ Keskkonnamõju minimeerimine

◾ Energiatõhusus ja -säästmine

◾ Töötajate potentsiaali arendamine

◾ Regionaalarengu toetamine

Algatuste ja ühingutesse kuulumise toetamine

◾ Jagame ÜRO globaalse kokkuleppe põhimõtteid.

◾ Meie säästva arengu tegevussuunad on seotud ÜRO säästva arengu eesmärkidega.

◾ Arvestame Pariisi kliimakokkuleppe ja EL-i 2050. aastaks kliimaneutraalsuse saavutamise eesmärkidega.

◾ Osalemine liitudes:

- Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum

- Hoolime ja Vastutame

- UN Nations Global Compact

- Global Reporting Initiative

Juhtmõtted

◾ Avatus ja läbipaistvus

◾ Ausus ja korrektsus

◾ Vastutustundlik tegutsemine

◾ Vastavus rahvusvahelistele standarditele

Copy
Tagasi üles