Selgub roheideede konkursi võitja

PM Majandus
Copy
Mõne aasta eest toimetas Negavatt Pärnus.
Mõne aasta eest toimetas Negavatt Pärnus. Foto: Urmas Luik

Täna selgub Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) konkursi Negavatt selle hooaja parim roheidee. Kella 14-18 toimuvat finaalüritust on võimalik jälgida Postimehe vahendusel. 

Tänavu esitati konkursile rekordilised 113 ideed, millest on sõelale jäänud üheksa meeskonda, kes saavad superfinaalis žürii, publiku ja toetajate ees näidata, miks just nende idee on väärt elluviimist ja 10 000 euro suurust peaauhinda.

Võistlustulle astuvad:

UNKNOT - ringmajandusele spetsialiseeruv tootedisaini- ja müügiagentuur, mis aitab rõivatootjatel oma materjalijäätmetest ümbertöödeldavaid tooteid välja arendada ja müüa. Eesmärk on kaasata vabakutselisi keskkonnateadlikke disainereid, et luua mitmekülgne teenustevõrgustik ja teadmiste platvorm.

PlaatinaHunt - idee seisneb tänavatolmust väärismetalli, plaatina eraldamises. Parim viis selleks on kasutada talvel lumme kinni jäänud ja kogunenud heitgaaside tolmu ning sellest plaatinat eraldades saame tulemuseks kevadeti puhtama keskkonna ning mootorsõidukite katalüsaatoritest välja lendunud plaatina taaskasutamise.

RingKarp - ringmajandue mudelil põhinev lahendus valmistoidu kaasaostmiseks prügivabalt

lemm - kohalikest taimekiududest valmistatud vastupidav kangas. Uus tehnoloogia taimekasvatusjääkidest lemme eraldamiseks viib vanarahva teadmised kokku tänapäevase jätkusuutliku maailmavaate ja aeglase moe kontseptsiooniga.

Myceen - uudsel seenematerjali arendamine, millel on potentsiaal asendada probleemseid materjale ehitus-, mööbli-, transpordisektoris, kuna peale kasutustsükli lõppu ei kujuta see loodusele ohtu ning laguneb loomulikul viisil.

Konnekt - äpp, millega saab kõik vajalikud piiksutamised teha telefoniga, et elada kaardivaba ja mugavamat elu.

Lelukarp - mänguasjade renditeenus, mis töötab personaliseeritud tellimuskastide põhimõttel. Hoiab lelud ringluses, säästab vanemate aega ja raha ning järgib laste huve.

Villakas - eestimaisest lambavillast pesukäsn, mida pärast oma kasutusaja lõppu on võimalik komposteerida.

Õõtsvolt - puude tuules kõikumisest elektrienergiat tootev süsteem.

Päeva juhib ajakirjanik Kristo Elias. Võitjad kuulutatakse välja orienteeruvalt kell 17.45. Esimene koht saab 10 000, teine 5000 ja kolmas 3000 eurot oma roheidee elluviimiseks.

Eriauhinnad panevad välja Prototron, teaduspark Tehnopol, Tallinna Loomeinkubaator, Admiral Markets, Luminor Eesti, Põhjamaade Ministrite Nõukogu, samuti kuulutatakse välja KIKi töötajate lemmik. Rohkem infot finaali ja päevakava kohta leiab siit.

Negavati žüriisse kuuluvad KIKi juhataja Andrus Treier, Keskkonnaministeeriumi asekantsler Kristi Klaas, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse kestliku arengu nõunik Madis Tilga, Teaduspargi Tehnopol rohetehnoloogia valdkonnajuht Ragmar Saksing ja veebipoe Slow asutaja Helen Puistaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles