Tarmeko juht Jaak Nigul: ilma tööstusteta ei teki raha ka ooperimajade ehitamiseks (31)

Priit Pullerits
Copy
Tarmeko juhi Jaak Niguli arvates ei saa puidutööstust kunagi päriselt kinni panna.
Tarmeko juhi Jaak Niguli arvates ei saa puidutööstust kunagi päriselt kinni panna. Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Kuigi ajakirjandus võimendab startup-firmade edulugusid ning tunneb kaasa toitlustus-, majutus- ja meelelahutusäri raskele saatusele viimasel aastal, ei mängi ükski neist sektoreist Eesti majanduses kaalukat rolli, lausub Jaak Nigul (60), puidu töötlemise ja mööbli tootmise ettevõtteid koondava Tarmeko grupi kahe kümnendi pikkuse kogemusega juhataja.

Meil on IT-riik ja e-riik, tähtsustame loodust ja turismi ning kultuuri ja teame, et lääne ühiskonnas on oluline teenindussektor. Aga teie väidate hoopis, et kõige tähtsam on muu, millest väga palju ei räägita!

Nii väidab statistika. Kui vaatame protsendina SKTst, siis kõige rohkem panustab sellesse töötlev tööstus – 15 protsenti. Majutus ja toitlustus annavad kaks, meelelahutus poolteist ja IKT umbes seitse protsenti. Seega on töötlev tööstus selgelt kõige tähtsam majandusharu. Eesti elab töötlevast tööstusest, kuigi see ei pruugi paljudele meeldida.

Kas IT ei olegi siis Eesti majanduse hoo hoidmiseks nii oluline, nagu jätavad mulje suured lood e-riigist, ükssarvikutest, kümnete ja isegi sadade miljonite suurustest investeeringutest?

IKT on kasvav majandusharu, kuid praegu see töötleva tööstusega võrreldavat rolli veel ei mängi. IKT on muidugi väga vajalik: ka töötlev tööstus digiteerub järjest rohkem. Aga esialgu me IKTst veel ei ela.

Kommentaarid (31)
Copy
Tagasi üles