Luminori omandanud Blackstone tegi meditsiinitarvete ettevõttele hiigelpanuse

PM Majandus
Copy
Blackstone.
Blackstone. Foto: BRENDAN MCDERMID/REUTERS

USA erakapitalifondide konsortsium, kuhu kuuluvad Blackstone, Carlyle ja Hellman & Friedman, ostab 34 miljardi dollari eest meditsiinitarvete kontserni Medline'i.

Medline'i poolt laupäeval välja kuulutatud tehing on suurim erakapitalifondide poolt tehtud ost pärast 2007. aasta finantskriisi.

Wall Street Journali andmetel oli USA meditsiinitarvikute ettevõttest huvitatud ka Kanada investeerimisfirma Brookfield, kes USA hiidude poolt üle pakuti.

Viimati käidi erakapitaliturul nii suur summa välja 2007. aastal, kui 44 miljardit dollarit maksti USA energiakontsern TXU eest.

Medline, kelle tulud olid eelmisel aastal 17,5 miljardit dollarit, ütles, et kasutab investeeringut äri laiendamiseks.

Ravimihiidu jääb jätkuvalt juhtima Millsi perekond, kes on ettevõtte asutajad. Kuigi konsortsium ostis välja enamusosaluse, jääb Millsi perekond endiselt suurimaks aktsionäriks.

Säärased erakapitalifondide partnerlustehingud olid populaarsed finantskriisile eelnenud aastatel, kuna need võimaldasid erakapitalil põhinevatel investeerimisgruppidel kokku puutuda üha suuremate tehingutega. Pärast kriisi lõppu langesid mahud aga järsult, kuna krediidikraanid kuivasid kokku.

Pärast finantskriisi oli suurimaks sel viisil rahastatud tehingu suuruseks jäänud 17,3 miljardit. 2018. aastal tehtud tehingu taga oli taas Blackstone, kes omandas osaluse Reutersi finantsterminalide ja andmeäris. Tehingut aitasid toona rahastada Kanada pensionifondid ja Singapuri riiklik fond GIC.

Selsamal 2018. aastal teatas Blackstone ka Luminoris 60%-lise osaluse omandamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles