G7 leppis kokku ettevõtete üleilmses tulumaksumiinimumis (1)

BNS
Copy
Jaapani rahandusminister Taro Aso (vasakul) ja tema Itaalia kolleeg Daniele Franco.
Jaapani rahandusminister Taro Aso (vasakul) ja tema Itaalia kolleeg Daniele Franco. Foto: Rob Pinney/AP

​Jõukate tööstusriikide ühenduse G7 rahandusministrid leppisid laupäeval kokku seada ettevõtete tulumaksu miinimumiks üleilmselt vähemalt 15 protsenti, nagu on ette pannnud USA.

Lõplikule kokkuleppele loodetakse jõuda G20 rahandusministrite laiendatud kohtumisel juulis.

Üleilmse ettevõtete tulumaksu miinimumi eesmärgiks on tuua riikide kassasse rohkem maksutulu hargmaistelt suurettevõtetelt. Eriti puudutaks see rahvusvahelisi tehnoloogiahiide nagu Google ja Amazon.

Kogu maailma hõlmav kokkulepe ettevõtete tulumaksu osas tähendaks ka seda, et maailma suurimaid firmasid saaks maksustada selle järgi, kus nad oma äri on ajanud, mitte, kus nad ametlikult on registreeritud.

«Mul on hea meel teatada, et G7 ministrid on jõudnud ajaloolisele kokkuleppele globaalse maksusüsteemi reformimises,» lausus Briti rahandusminister Rishi Sunak, kes kahepäevast kohtumist Londonis võõrustas.

Prantsusmaa, Saksa, Itaalia ja Hispaania ministrid kinnitasid reedel enne kohtumiste algust ajalehes Guardian avaldatud kirjas, et kokkulepe minimaalse maksumäära osas on saavutatav.

«See õiglasema ja tõhusama rahvusvahelise maksusüsteemi kasutuselevõtt oli oluline juba enne praegust majanduskriisi ja on veelgi olulisem sellest väljudes,» kirjutasid ministrid.

G7 riikide hulka kuuluvad lisaks Prantsusmaale, Saksamaale ja Itaaliale ka Ühendriigid, Suurbritannia, Kanada ja Jaapan. Guardianis avaldatud kirjale alla kirjutanud Hispaania G7-sse ei kuulu.

Saksa rahandusminister Olaf Scholz ütles BBC-le, et on täiesti veendunud kokkuleppe saavutamises. Scholzi sõnul tähendab see «maailma muutumist», lõpetades riikide võidujooksu madalama maksu nimel.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles