Tõukerataste tootja jalutas klientide rahaga minema

PM Majandus
Copy
Valmimata jäänud Raine One´i tõukeratas.
Valmimata jäänud Raine One´i tõukeratas. Foto: Kickstarter

Raine One'i elektrilisest tõukerattast pidi saama selle valdkonna teetähis: tegijad lubasid suuremat jõudlust ja seksikamat disaini odavama hinna eest. Pärast aastat Kickstarteri platvormil ja kogutud sadu tuhandeid dollareid, teatasid asutajad, et peatavad tõukeratta arendustöö ilma tagasimakseid tegemata.

2019. aasta lõpus algatasid kolm Austraalias Melbourne'is tegutsevat noort ettevõtjat  ühisrahastusportaalis Kickstarter kampaania Raine One'i elektritõukerataste rahastamiseks.

Tegijad lubasid täpselt seda, mida see valdkond oli otsinud: kiiret ja kerget elektriliikurit, millega oleks mugav sõita ning mis oleks varustatud kõige moodsama tehnoloogiaga. Tõukeratas pidi kaaluma vaid 12 kilogrammi ja sõitma 50 km/h. See pidi olema süsinikust, täisvedrustusega ning omama GPSi, soojendusega käepidemeid, integreeritud lukustust ja ABS-pidureid.

Rahastajatele teatati, et seda kõike saab teha vähem kui 1000 dollari eest.

Eile tegi Raine'i meeskond oma leheküljel aga 67. värskenduse ja teatas, et projekt on pandud pausile. Meeskond selgitas, et nad olid saanud teate ehituseks vajaminevate komponentide kallinemisest. Lisaks viidati, et ka komponentide transpordikulud on 2,5 korda suuremad, kui nad eeldasid.

Kokkuvõttes väitis meeskond, et kulude suurenemine on ületamatu probleem ning nad peavad «talveunne jääma» ja ootama paremaid aegu. «Vähendame kõiki kulusid, kuni keeruline aeg on möödas,» teatasid tegijad.

Ligi 500 toetajalt 438 430 dollarit kaasanud tiim selgitas, et rahastajatele ei tehta ka tagasimakseid, sest kõik vahendid on ära kulutatud. Selle asemel lubati, et kui projekt peaks kunagi valmima, saavad rahastajad enda sõidukid kätte.

Raha kaotanud kliendid on mõistagi vihased ja väidavad, et sündmuste jada ei klapi ning tegu oli algusest peale pettusega.

Pettunud inimesed osutavad, et kuni eilse postituseni oli Raine One'i elektrilise tõukeratta taga olnud meeskond raporteerinud edusammudest. Tuuakse välja, et vaid kaks nädalat tagasi jagas meeskond postitust, kus teatati, et elektritööd lähevad väga hästi ning koostöö tehasega on suurepärane.

«See on tõesti pettumus. Tundke end petetuna,» kirjutas üks rahastaja projekti lehel. «Ma maksin 1899 dollarit kahe tõukeratta eest ja see pole raha, mida ma võin lihtsalt kaotada,» lisas teine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles