Statistikaamet: Eesti kaubandussuhted Valgevenega on tagasihoidlikud

BNS
Copy
Kõige enam oleme importinud Valgevenest töötlemiseks kütteõlisid. Foto on illustratiivne.
Kõige enam oleme importinud Valgevenest töötlemiseks kütteõlisid. Foto on illustratiivne. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Statistikaameti andmetel on Valgevene kaupade osatähtsus Eesti ekspordis viimase 11 aasta jooksul olnud keskmiselt 0,5 protsenti ja impordis keskmiselt 1,1 protsenti; kaubandussuhted on küllaltki tagasihoidlikud.

Selle aasta andmed kinnitavad, et eksport on sarnane eelnevate aastatega, import aga kasvas kütuste sisseveo suurenemise tõttu, teatas statistikaamet.

Eesti eksport Valgevenesse on olnud küllaltki stabiilne, keskmiselt 60 miljonit eurot aastas. Peamisteks kaupadeks, mida sinna viiakse, on masinad ja nende osad, meditsiiniaparatuur ja viimastel aastatel rohkem ka valmistoidukaubad ja kalatooted.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Evelin Puura sõnul on impordi mahud Valgevenesse enam muutunud kui ekspordi omad, kõikudes 60 miljonist kuni 420 miljoni euroni.

«Impordi mahtude kõikumise põhiline põhjustaja on kütuste sisseveo muutus, mida mõjutab maailmaturu hind. Kõige enam oleme importinud töötlemiseks kütteõlisid,» ütles Puura.

Oluline impordiartikkel on olnud ka metall, mille sissevedu viimasel aastal aga vähenes. Imporditi veel puitu, mille sissevedu on vastupidiselt viimastel aastatel suurenenud. Eelmisel aastal suurenes näiteks ka tekstiilitoodete import.

Eesti kaubavahetus Valgevenega.
Eesti kaubavahetus Valgevenega. Foto: Statistikaamet.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles