Tõnis Oja: üks tont käib maailmas ringi – inflatsioonitont (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Tõnis Oja FOTO: Postimees
Tõnis Oja FOTO: Postimees Foto: Postimees

INFLATSIOON. Praegune inflatsioon maailmas võib olla ajutine, aga võib ka mitte. Maailma majanduse hetkeseisust annab ülevaate Postimehe majandusajakirjanik Tõnis Oja.

Juba vähemalt tosinkond aastat pole meil karta olnud inflatsiooni, mis meie säästud ära sööks ning kahandaks sissetulekute ostujõudu, vaid pigem vastupidi, suurriikide keskpangad on kasutanud mittetraditsioonilisi rahapoliitilisi vahendeid, teiste hulgas ka negatiivseid intressimäärasid ja rahatrükki, võitlemaks hindade kahanemise ehk deflatsiooni vastu. Nüüd aga näib, vähemalt osade majandus­spetsialistide arvates, et olukord on muutumas.

Ameerika Ühendriikides kerkisid kodumajapidamiste kulutuste hinnad aprillis 3,6 protsenti, mis on suurim hinnatõus viimase 13 aasta jooksul ja 3,5 protsenti suurem, kui analüütikud prognoosisid. Alusinflatsioon, milles pole arvestatud kõikuvaid kütuse- ja toiduhindu, kerkis 3,1 protsenti, mis on suurim hinnatõus alates 1992. aastast. Saksamaal kerkis inflatsioon kahe aasta kõrgeimale tasemele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles