Eesti võib õlitehasega jätkates jääda ilma 340 miljoni suurusest EL-i toetusest

BNS
Copy
Uus õlitehas on kavas rajada Auveresse kahe olemasoleva kõrvale. Foto on illustratiivne
Uus õlitehas on kavas rajada Auveresse kahe olemasoleva kõrvale. Foto on illustratiivne Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Eesti Energia kavandatav õlitehas võib panna kahtluse alla Eesti võimaluse saada Euroopa Liidu (EL) Õiglase Ülemineku Fondi (JTF) toetusi, mille kogumaht Eestile on 340 miljonit eurot, kirjutab ERR-i uudisteportaal.

«Läbirääkimised Euroopa Komisjoni ja Eesti vahel JTF-i Ida-Virumaa territoriaalse õiglase ülemineku kava (TJTP) üle käivad, selles kontekstis ei ole Eesti informeerinud komisjoni võimalikust investeeringust uue põlevkiviõli tootmise tehase ehitamiseks,» ütles Euroopa Komisjoni roheleppe kõneisik Vivian Loonela ERR-ile.

Ta lisas, et sellise investeeringu plaan tekitaks küsimusi rohelise ülemineku osas, mis võib mõjutada õiglase ülemineku kava kinnitamist komisjoni poolt, mis on eelduseks fondist toetuste väljamaksmisele. Komisjon asub investeeringut nüüd Eestiga arutama.

«Lõpliku Ida-Virumaa TJTP heakskiitmine nõuab, et investeeringud piirkonda oleksid kooskõlas JTF-i eesmärkidega ja näitaks riiklikku pühendumust üleminekule kliimaneutraalsele majandusele,» rõhutas Loonela.

Euroopa Liidu Õiglase Ülemineku Fond koos õiglase ülemineku mehhanismi kahe teise sambaga on Euroopa roheleppe oluline osa. Rohelepe on aluseks EL-i 2030. ja 2050. aasta kliimaeesmärkide elluviimisele, mis näevad ette kasvuhoonegaaside vähendamist ning süsinikuneutraalsuse saavutamist.

JTF toetab kliimaneutraalsusele üleminekut kõige enam mõjutatud regioonides – Eesti puhul on selleks Ida-Virumaa.

Komisjoni selgituste kohaselt on Õiglase Ülemineku Fondi rahastuse eesmärk tagada, et üleminek rohemajandusele oleks õiglane, sotsiaalselt vastuvõetav ja inimesi kaasav. Selle peamine eesmärk on ülemineku mõju leevendamine. «Sellepärast ongi fondis ette nähtud rahastus kohaliku majanduse mitmekesistamiseks ja kaasajastamiseks ning negatiivsete tagajärgede leevendamiseks,» märkis Loonela.

Eesti loodab saada Õiglase Ülemineku Fondist 340 miljonit eurot ning plaanib selle tervenisti Ida-Virumaale suunata.

Eesti eelmine valitsus otsustas eelmisel aastal anda Eesti Energiale 125 miljonit eurot, et viimane saaks ehitada uue põlevkiviõlitehase. Tänavu mai algul rahuldas Tartu ringkonnakohus MTÜ Loodusvõlu määruskaebuse ja peatas tehasele antud ehitusloa kohtulahendi jõustumiseni ning mai lõpus kutsus rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus kui Eesti Energia omaniku esindaja ettevõtet üles kohtuvaidluse ajaks peatama õlitehase rajamisega seotud tegevusi.

Sama ütles neljapäevasel pressikonverentsil ka peaminister Kaja Kallas ning lisas, et õlitehas ei tohi saada JTF-ist toetuste hankimise takistuseks.

Uus õlitehas peaks seniste kavade kohaselt valmima 2024. aastal ja saavutama täisvõimsuse aasta hiljem. Investeeringu maksumuseks on planeeritud 286 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles