PRIA alustab põllumajandustootjate kriisitoetuste väljamaksetega

BNS
Copy
Põllumajanduses nähakse suurimat potentsiaali biometaani tootmise suurendamisel, mis aitaks pidurdada heitmete kasvu, kuid mitte pöörata trendi negatiivseks.
Põllumajanduses nähakse suurimat potentsiaali biometaani tootmise suurendamisel, mis aitaks pidurdada heitmete kasvu, kuid mitte pöörata trendi negatiivseks. Foto: Elmo Riig

Põllumajanduse registrite ja informatsiooni amet (PRIA) kinnitas põllumajandustootjatele mõeldud Covid-19 puhangust tingitud erakorralise toetuse ühikumäärad ning alustab esimeste väljamaksetega neljapäeval, 3. juunil.

15.–22. märtsini said põllumajandustootjad taotleda erakorralist toetust, mis on mõeldud Covid-19 pandeemiast tingitud majandusliku kahju osaliseks hüvitamiseks, teatas PRIA.

Toetus makstakse sõltuvalt valdkonnast välja kas PRIA või Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) poolt hiljemalt 30. juuniks.

1. juunil kinnitas PRIA enda toetusvaldkondade ühikumäärad.

«Arvestades taotlejate ootusi ja vajadusi, soovime võimalikult paljude erakorralise toetuse maksetega alustada esimesel võimalusel. Rõõm on tõdeda, et esimesed toetussummad jõuavad klientideni juba täna,» ütles PRIA otsetoetuste osakonna juhataja Tanel Trell.

Piimalehmakasvatuse, seakasvatuse, lamba- ja kitsekasvatuse, vutikasvatuse, kartulikasvatuse, maasikakasvatuse ja köögiviljakasvatuse valdkonnas kannab toetusraha kliendile PRIA. Lihaveisekasvatuse, mahemunakanade kasvatuse ja maheteravilja kasvatuse erakorralise toetuse osas kinnitab PRIA ettepaneku alusel ühikumäärad ning teeb otsuse ja kannab toetusraha kliendile MES.

Ühikumäärad arvestas PRIA välja lähtudes taotletud ühikute hulgast, läbiviidud kontrollide tulemustest ja toetusteks eraldatud eelarvetest.

PRIA poolt kinnitatud ühikumäärad on 52,55 eurot piimatõugu lehma kohta; 12,97 eurot sea, välja arvatud emise, kohta; 21,20 eurot ute ja emakitse kohta; 710,13 eurot lill-, spargel- ja peakapsa, porgandi ja söögipeedi hektari kohta; 427,35 eurot kartuli hektari kohta; 3025,76 eurot maasika hektari kohta ning 0,46 eurot vuti kohta.

Seakasvatamise valdkonna emiste ühikumäär on sätestatud määruses ning see on 221 eurot emise kohta. MES kinnitab oma valdkondade ühikumäärad hiljemalt 11. juunil.

Toetuse kogueelarve on 15,8 miljonit eurot. Toetusest 2,2 miljonit eurot läheb lihaveisekasvatusele, 3,67 miljonit seakasvatusele, 4,3 miljonit piimalehmakasvatusele, 700 000 eurot lamba- ja kitsekasvatusele, 530 000 eurot köögiviljakasvatusele, 1,13 miljonit kartulikasvatusele, 1,65 miljonit maasikakasvatusele, 1,5 miljonit maheteravilja kasvatusele ning mahemunakanade ja vuttide kasvatajad saavad kokku 125 000 eurot.

Andmeid PRIA väljamakstava toetuse laekumise kohta saab taotleja vaadata e-PRIAs niipea, kui amet on tema maksekorralduse kinnitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles