Eesti suurim mahetöötleja
Salvest on Eesti kõige suurem mahetöötleja, kelle toodetest 1/3 valmib mahetoorainest, ning esimene tööstuslik toidutooja Eestis, kes sai mahesertifikaadi.
Mahe pole ainuke kvaliteedi garantii, võrreldes muudest riikidest saadavaga. Kui poeletil on maheda hind kallim, siis valitakse ikka see odavam toode.
/nginx/o/2016/09/15/5839111t1h34ee.jpg)
Veljo Ipits
«Kuigi Eesti põllumaast on mahesertifitseeritud üle 20 protsendi, saame tooraineid varuda väga vähe. Põhjuseks on tootjate killustatus ja väga väikesed kogused. Siin aitaks tootjate koondumine,» rääkis Ipits.
Heaks näiteks toob ta metsamarjade varumise. Enam ammu ei osta Salvest tehase väravas saja kilo kaupa tooteid, vaid saab oma tooraine kokkuostjalt, kes on marjad puhastanud ja sügavkülmutanud ning suudab talv läbi varustada vajaliku kogusega.
Eestist ei ole võimalik saada ühesordilist, kindla happesusega õunapüreed tootmiseks vajalikus koguses. Samuti ei saa võtta märtsikuus eesti mahekartulit, sest selle maitseomadused on nii palju muutunud, et need ei vasta sertifikaadile. Seetõttu tuleb osta kartulit Hollandist.
«Mahe pole ainuke kvaliteedi garantii, võrreldes muudest riikidest saadavaga. See on elustiil – osad usuvad sellesse, osad mitte. Kui poeletil on maheda hind kallim, siis valitakse ikka see odavam toode,» rääkis Ipits.
Ökoloogiline tootmine
Praegu on Salvesti kollektiiv suundumas hooajaeelsele kollektiivpuhkusele, et koguda jõudu pärast jaanipäeva algavaks kurgihooajaks. Siis tuleb kaheksa-üheksa nädalaga panna purki kogu kurgisaak, mida tänavu plaanitakse varuda üle miljoni kilo. Ajal, mil tootmine seisab, on võimalus panna üles ja seadistada uusi liine ning hooldada olemasolevaid. Selles osas paneb Salvest suurt rõhku tehase ökoloogilise jalajälje vähendamisele.
Nii suunati tehases tekkivad biojäätmed, mida koguneb aastas 700 tonni ringis, biometaani valmistamisse, millega sõidavad nüüd Tartu linnaliini bussid. Vesi, mida toidutööstuses kulub väga palju, suunatakse 40 protsendi ulatuses taaskasutusse. Kümme protsenti tehase energiavajadusest kaetakse katusel olevate päikesepaneelide abil. «Ühelt poolt on see kulusääst, teiselt poolt meie enda südametunnistus,» märkis Kõrgmaa.
Toidutööstuse jaoks on äärmiselt olulised pakendid ja pikas perspektiivis võiks pakend olla biolagunev. Paraku sellist biolagunevat pakendit, mis taluks kuumtöötlust ja hiljem tagaks ka toiduohutuse, veel leiutatud ei ole.
«Meie toodete säilivusaeg on pikk ja me peame olema veendunud, et uutes pakendites pole toiduohutuslikke riske,» lisas Kõrgmaa.