Mageveekoletiste jahil: 3 kala, kellega ei tahaks meist keegi kokku puutuda

Viasat Explore
Copy
Foto: Wide Media

Maailmakuulus ekstreemkalastaja Jeremy Wade rändab taas ringi, et otsida mageveekogudes varitsevaid koletisi. Sarja «Jõekoletised» uues hooajas, mis stardib kanalil Viasat Explore 5. juunil kell 22.00, otsib Wade vees elavaid tõeliselt hirmuäratavaid olendeid. Selles artiklis tutvustame mõningaid äärmuslikumaid saakloomi.

Paapua Uus-Guinea munandisööja

Ühes maailma viimastest uurimata jõgedest, peaaegu 1200 km pikkuses Sepikis elab kõneka nimega koletis – munandilõikaja –, kellele maitseb inimliha. See olend jahib pahaaimamatuid kalureid, rebib neilt teatud kehaosa ära, mille tagajärjel jooksevad ohvrid mõne minutiga verest tühjaks. Jeremy Wade võtab selle kiskja sihikule ja lõpuks õnnestub tal kinni püüda isend, kelle liha sarnaneb kõige rohkem inim- ja sealihale. See on pacu, Lõuna-Ameerikast sissetoodud kala, keda seni peeti taimtoiduliseks. Kuna kala paljunes Sepikis aga üha enam ja enam, oli ta sunnitud toidupuuduse tõttu harjuma lihaga: väiksemate kalade, krokodillipoegade, vees ujuvate partide ja lõpuks ka inimestega. Wade püüdis kinni suure isendi, kes nägi välja nagu väga suur piraaja ja kelle hambad, millega saab ka pähkleid purustada, sarnanevad inimese omadega. Kalamees on veendunud, et just see võõras sissetungija ründas kalameeste õrnu kehaosi.

Foto: Wide Media

Uus-Meremaa liha rebiv angerjas

Uus-Meremaa järvedes ründas agressiivne koletis kõigest mõne nädala jooksul kahte sukeldujat. See rebis ühe sukelduja ujumislesta katki, seejärel rammis ta teist nii tugevalt, et murdis ühe tema ribi. Jeremy Wade kahtlustab, et sukeldujaid ründas teatav ülisuur angerjas, kes on vähemalt kahe meetri pikkune, kuid võib kasvada kuni kahe ja poole meetri pikkuseks ja kaaluda kuni 40 kg. Wade tahab püüda isendit, kes ei ole 30 aasta jooksul isegi päevavalgust näinud ja kelle veri on nii mürgine, et see võib kergesti koera tappa. Nende angerjate lõhnataju on äärmiselt hästi arenenud, tugevad lõuad on täis sadu hambaid ja ligi saja-aastase eluea jooksul võivad nad kasvada uskumatult pikaks. Wade dokumenteeris kaameratega ümbritsetud hirvekorjuse abil, kuidas need kalad ründavad parvedena, haaravad saaki ja keerlevad nagu krokodillid, kuni tükk liha on ära rebitud. Kuid ta läks veelgi kaugemale: ta pani selga paksu sukeldumisülikonna, määris selle pealtpoolt soolikatega kokku, et näha, kas kalad ründavad probleemideta endast palju suuremat elusolendit. Ja peagi sai ta teada, et näljane angerjas ei karda midagi.

Foto: Wide Media

Argentina 115 kg kaaluv vaikne tapja

5000 km pikkune Paraná jõgi, mis saab alguse Brasiiliast ja voolab läbi Argentina, on koduks vaiksele mõrvarile, kes tappis madalas vees luurates kaks väikest last. Tegemist on raiga, keda kohalikud kutsuvad Chucho de Rio‘ks ehk jõekoeraks. Sellel rail on piitsalaadne saba, mille otsas on oga, mis võib lüüa sügava haava. Nagu sellest poleks veel vähe, on see kaetud kudesid hävitava mürgi kihiga, mis võib tappa hobuse. Rai on tugevam kui tema sugulased ja tema saba on lühem – pigem pistoda kui piits. Naha muster varjab teda hoolimata suurusest madalates vetes täielikult. Jeremy Wade püüdis ühte sellist kala Parana jõel 11 päeva, enne kui sai kätte ühe isendi, mille suutis välja tõmmata pärast enam kui 3 tundi kestnud püüdlusi kala väsitada. Koletis oli 14 meetrit pikk, kaalus 110 kilo, tema sabas olid ogad nagu oganuias ja kohalike sõnul polnud see isegi jõe kõige suurem eksemplar...

Foto: Wide Media

Ja see pole veel kõik. Seal on elektrilised timukad ja mootorsaega tapjad – ja ei, me ei räägi õudusfilmidest pärit sarimõrvaritest, vaid tõelistest mageveekoletistest. Jeremy Wade jahib neid meile tundmatuid olendeid sarja «Jõekoletised» kolmandas hooajas – Eesti televaatajale nähtav õnneks ohutus kauguses, ainult kanalil Viasat Explore alates 5. juunist, laupäeviti kell 22.00.

Jälgi meid ka Facebookis – Viasat Explore Eesti

Viasat Explore on saadaval enamikus Eesti teleoperaatorite pakettides. Telia klientidele on kanal saadaval ka noppekanalina hinnaga al 0,99€.

Copy
Tagasi üles