Arenguseire: platvormitöö võiks tuua kuni 68 miljonit eurot maksutulu

BNS
Copy
Arenguseire Keskuse juhataja Tea Danilov.
Arenguseire Keskuse juhataja Tea Danilov. Foto: EAS

Arenguseire Keskuse platvormitöö uuringu kohaselt võiks digiplatvormide vahendusel töötavate inimeste suunamine ettevõtluskontot kasutama tuua aastas riigieelarvesse kuni 68 miljonit eurot.

«Tuleviku tööturul moodustab platvormitöö ilmselt järjest suurema osa ja vajab seetõttu senisest tugevamat regulatsiooni," ütles Arenguseire Keskuse juhataja Tea Danilov pressiteates, lisades, et hetkel pole digiplatvormide vahendusel tehtav töö ja selle maksustamine väga selgelt ning üheselt reguleeritud.

Arenguseire Keskuse eksperdi Johanna Vallistu sõnul on platvormitöö parem regulatsioon ja maksustamine tööviisi uuenduslikkuse tõttu suureks küsimuseks paljudel riikides. «Eesti on teistest riikidest isegi paremas positsioonis, sest Eestis on võimalik suunata platvormitöötajad ettevõtluskontot kasutama, mis tagab automaatse ja hõlpsa maksuarvestuse ning käibelävendi täitmise korral pakub ka ravikindlustust,» märkis Vallistu.

«Näiteks kui kõik Eesti praegused platvormitöötajad, kes pole ettevõtjad ega kasuta ka ettevõtluskontot, hakkaksid kasutama ettevõtluskontot, siis küündiks aastane maksimaalne tulu 340 miljoni euroni, millest laekuks maksudena 68 miljonit eurot,» tõi ta välja. Arenguseire andmetel kasutab ettevõtluskontot vaid 2 protsenti platvormitöötajatest.

Platvormitööd teeb suur hulk inimesi

Eestis teeb iganädalaselt digiplatvormide vahendusel töid ligi 56 000 inimest ehk 7 protsenti tööealisest elanikkonnast. Viimase aasta jooksul on platvormitööd teinud vähemalt korra üle 160 000 inimese, kes keskmiselt teenivad platvormitööst 18,4 protsenti oma sissetulekust.

Võrreldes 2018. aastal tehtud uuringuga on suurenenud aeg-ajalt platvormitöö tegijate hulk – vähemalt kord kuus teeb seda ligi 100 000 inimest.

Platvormitöö on digitaalse töövahendusplatvormi abil leitud tööotste tegemine erinevatele klientidele. Platvormitöö võib olla nii kohapõhine kui veebipõhine ning väheseid või spetsialiseerunud oskuseid eeldav. Enim tuntud platvormitöö tüübid on sõidujagamine, kullerteenus, aga ka IT-töö ja graafiline disain veebiplatvormidel.

Uuringufirma SaarPoll viis Arenguseire Keskuse tellimusel tänavu märtsis läbi esindusliku valimiga uuringu, millega seirati platvormitöö kui tööviisi kasutamist Eestis. Uuring käsitleb kaheksat enam levinud platvormitöö tüüpi.

Arenguseire Keskus on ühiskonna ja majanduse pikaajalisi arenguid analüüsiv mõttekoda riigikogu kantselei juures. Keskus viib läbi uurimisprojekte Eesti ühiskonna pikaajaliste arengute analüüsimiseks, uute trendide ja arengusuundade avastamiseks.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles