Naftagigantide must kolmapäev ehk kliimaaktivistide võit (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Advokaat Roger Cox (vasakul) ja Donald Pols Hollandi keskkonnaorganisatsioonist Milieudefensie rõõmustamas Haagi kohtuotsuse peale.  
Advokaat Roger Cox (vasakul) ja Donald Pols Hollandi keskkonnaorganisatsioonist Milieudefensie rõõmustamas Haagi kohtuotsuse peale.  Foto: REMKO DE WAAL/EPA

Möödunud kolmapäev oli lääneriikide suurimate naftakontsernide jaoks must. Ühel ja samal päeval said suure, paljude arvates fundamentaalse tagasilöögi kolm naftagiganti:​ ExxonMobil, Shell ja USA suuruselt teine naftatootja Chevron. Kõik kolm peavad nüüd oma strateegiat muutma ning muutuma märkimisväärselt keskkonnasõbralikumateks.

Vahetult enne finantskriisi 2008. aasta mais tegid Ameerika Ühendriikide kuulsaima röövkapitalisti John Rockefelleri lapselapselaps Neva Rockefeller Goodwin ja lapselapselapselaps Peter O’Neill naftakompanii Exxon Mobili aktsionäride üldkoosolekul ettepaneku võtta vastu resolutsioon, mis muudaks kontserni juhtimiskultuuri ning pööraks rohkem tähelepanu taastuvenergiale ja globaalsele kliimasoojenemisele. Ettepanek hääletati maha.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles