OPEC ja liitlased leppisid kokku nafta tootmise suurendamises

Copy
3D-prinditud naftapump OPECi logo taustal.
3D-prinditud naftapump OPECi logo taustal. Foto: DADO RUVIC / REUTERS

Naftakartell OPEC ja tema liitlased leppisid teisipäeval kohtudes kokku, et jätkavad tootmise suurendamist, kuna koroonapandeemiast räsitud nõudlus on taastumas.

OPEC+, mis koosneb 23 riigist, kärpis järsult tootmismahte toetamaks hindu pärast seda, kui koroonapandeemia eelmisel aastal maailma majandust rängalt tabas.

Alates mai algusest on kartell aga alustanud tootmise suurendamist, kuna naftahinnad on kerkinud ja terviseolukord arenenud riikides on paranenud.

Vaevu pool tundi kestnud teisipäevase kohtumise järel lepiti kokku, et suurendamine jätkub juulini ja mahus kuni 1,2 miljonit barrelit päevas.

Kartell ei otsustanud aga, mida teha augustis. Samuti ei arutatud võimalust, et turule naaseb Iraani nafta.

OPEC-i peasekretär Mohammad Barkindo ütles esmaspäeval, et kartelli meede on «usaldusväärne ja hädavajalik vahend naftaturu stabiilsuse jaoks».

OPEC-i liitlane Venemaa on ärgitanud tootmist kiiremini tõstma, kuid Saudi Araabia pooldab ettevaatlikumat lähenemist, osutades koroonaviiruse leviku kasvule Aasias.

Turgusid on raputanud koroonaviiruse kolmas laine Indias, mis on maailma suuruselt kolmas naftatarbija USA ja Hiina järel.

Viirusega seotud piirangud on kehtestanud ka mitmed teised Aasia riigid.

OPEC on olnud oma prognoosides selle aasta kohta optimistlik, lootes, et nõudlus tõuseb 96,5 miljoni barrelini päevas. See oleks 2020. aasta tasemega võrreldes kuus miljonit barrelit rohkem.

Maailma naftahinnad tõusid OPEC-i ja selle liitlaste kohtumise ajal järsult. USA WTI barrelihind tõusis üle 68 dollari. Nii kõrge oli see viimati 2018. aasta oktoobris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles