Rootsi riiklik energiaettevõte investeerib Fermisse miljon eurot

BNS
Copy
attenfalli tegevjuht Anna Borg.
attenfalli tegevjuht Anna Borg. Foto: Janerik Henriksson/EPA

Rootsi riiklik energiaettevõte Vattenfall saab miljoni euro suuruse investeeringuga Eestis väikest moodultuumajaama arendada sooviva Fermi Energia OÜ osanikuks.

«Selle investeeringuga panustab Vattenfall oma oskusteavet ja teeb uuringuid ehitusmaksumuse, tarneahelate ja väikese moodulreaktorjaama rajamise ning opereerimise võimekuste hindamiseks,» ütles Vattenfalli asepresident Torbjörn Wahlborg pressiteates.

Mullu novembris allkirjastatud koostööleppe raames uurib Vattenfall väikeste moodulreaktorite kasutuselevõtu potentsiaali Eestis, pöörates erilist tähelepanu hinnastamisele, ehituslikule teostatavusele, tarneahelatele, jaama opereerimiseks ja hoolduseks vajaliku personali planeerimisele ja finantseerimisele.

«Tänu Vattenfalli investeeringule saame suurendada meeskonda ja arendada pädevusi, jätkata avalikkuse teavitamisega tuumaenergia vallas, viia läbi koolitusprogramme ja uuringuid, et toetada Eesti valitsust jõudmaks teadmispõhise otsuseni tuumaenergia kasutuselevõtuks,» märkis Fermi Energia tegevjuht Kalev Kallemets.

Vattenfalli energiatootmise valdkonna juht Desirée Comstedt lisas, et näeb Fermi Energia ärimudelil potentsiaali ja väljavaateid olla edukas oma eesmärgis – esitada 2026. aastal taotlus uue põlvkonna väikese moodulreaktori tehnoloogia kasutuselevõtuks Eestis.

Valitsus on moodustanud ministeeriumite esindajatest töörühma, et hinnata tuumaenergia kasutuselevõtu vajadust ja võimalikkust Eestis. Töögrupp analüüsib ekspertide abiga tuumaenergia sobivust Eesti süsinikuneutraalse energia varustuskindluse tagamiseks.

Vattenfall on 100 protsenti Rootsi riigile kuuluv energiaettevõte, mis opereerib kümmet tuumareaktorit – seitset Rootsis ja kolme Saksamaal – ning on Euroopa suuruselt teine elektrienergia tootja. Vattenfall tegutseb lisaks ka Soomes, Taanis, Suurbritannias ja Hollandis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles