Šveitsi pank peab maksma FIFA korruptsioonijuhtumiga seoses 80 miljonit dollarit

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Julius Bär logo.
Julius Bär logo. Foto: imago stock&people/imago stock&people

Šveitsi pank Julius Bär maksab kokkuleppel USA justiitsministeeriumiga 79,7 miljonit dollarit, et lõpetada USA uurimine seoses nende rolliga kümnete miljonite dollarite suuruse altkäemaksu vahendamisel FIFA juhtidele.

 

USA esitas Šveitsi erapangale süüdistuse rahapesu vandenõus ja loobub kohtuasjast kolme aasta pärast, kui pank vastab teatud tingimustele, vahendab Reuters. Julius Bär maksab 43,3 miljonit dollarit trahvi ning minetab 36,4 miljonit dollarit.

USA justiitsministeerium sõnas, et minetatud summa all peetakse silmas altkäemaksu, mida aitas vahendada endine Julius Bäri pankur. Läbi Julius Bäri maksid turundusjuhid suuri summasid jalgpalliametnikele, saades vastutasuks jalgpallivõistluste, sealhulgas maailmameistrivõistluste, edastamise õigused.

Julius Bär «pigistas silma kinni rahapesu punaste lippude ees», ütles New Yorgis tegutsev USA vandeadvokaat Mark Lesko oma avalduses.

Kokkuleppe võttis neljapäeval vastu USA Brooklyni ringkonnakohtunik Pamela Chen, pärast seda, kui Julius Bäri peajurist ei tunnistanud end panga nimel süüdi.

Kui pank täidab lepingu tingimusi, siis täiendavat karistust ei määrata. Julius Bär oli juba varasemalt väljamaksete katteks raha eraldanud.

Šveitsi suuruselt kolmas noteeritud pank ütles, et nad on alates 2015. aastast teinud USA ametivõimudega koostööd korruptsiooniuurimises, täiendanud oma vastavuskontrolli ning tühistanud mõnede klientide lepingud.

Justiitsministeerium avalikustas FIFA uurimise2015. aasta aprillis. Süüdistus on esitatud enam kui 40 kohtualusele ja vähemalt 30 on end süüdi tunnistanud.

Endisele Julius Bäri pankurile Jorge Arzuagale mõisteti novembris kolmeaastane tingimisi vangistus pärast oma süü tunnistamist vandenõusüüdistuses. Arzuagat süüdistati selles, et ta aitas Argentina sporditurunduse juhil maksta altkäemaksu Julio Grondonale, kes oli tol ajal Argentina jalgpalliföderatsiooni president ja ühtlasi FIFA asepresident. Grondona suri 2014. aastal.

Šveitsi finantsregulaator FINMA on samuti määranud Julius Bärile karistused rahapesuvastaste puudujääkide eest, käskides pangal oma kontrolli parandada ja nimetada ametisse audiitor. FINMA noomis ka panga kahte endist peadirektorit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles