Kliimapoliitika karmistab pankade laenutingimusi (1)

Andrus Karnau
, ajakirjanik-toimetaja
Copy
Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder usub, et suurte muutusteta nii panga kui ka kõikide ettevõtjate töös pole võimalik rohepööret teostada.
Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder usub, et suurte muutusteta nii panga kui ka kõikide ettevõtjate töös pole võimalik rohepööret teostada. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Kui osta elektriauto või kõrgeima energiamärgisega korter, saab eraisik pangast soodsama intressiga laenu, ettevõtjail tuleb aga arvestada aina keerulisema ja kulukama aruandlusega, sest ELi kliimapoliitika nõuab seda pankadelt.

Euroopa Liidu suur eesmärk jõuda aastaks 2050 kliimaneutraalse majanduseni on seni tähendanud arutelusid põlevkiviõlitehase või tuuleparkide ehituse üle. Sellest aastast mõjutab ELi kliimapoliitika aga iga inimest, kes läheb pangast laenu küsima. Kui tahate osta elektriautot, on laenuintress eraisikule näiteks Swedbanki hinnakirja järgi 0,8 protsendi võrra odavam kui sisepõlemismootoriga auto ostuks.

See võit pole väga suur, elektriautode hindu arvestades umbes 300 eurot aastas. Umbes samasuguse soodustuse leiab ka SEB panga hinnakirjast. LHV panga hinnakiri on väiksema soodusmääraga, see-eest pakub LHV elektriauto ostjale seitsme aasta pikkust liisingulepingut.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles