HP ja Delli sõnul on kiibipuudus sel aastal tabamas ka sülearvuteid ja arvutitarvikuid

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Hewlett-Packardi logo.
Hewlett-Packardi logo. Foto: JIM YOUNG/REUTERS

Dell Technologies Inc ja HP Inc teatasid neljapäeval oma kvartalitulemustest, mis ületasid Wall Streeti hinnanguid, kuna kliendid on jätkanud arvutite ostmist ning seda isegi ajal, mil pandeemia põhjustatud piirangud on mitmel pool maailmas juba leevenenud.

Headest tulemustest hoolimata langesid mõlema ettevõtte aktsiad. Delli aktsia langes reedel turu avanedes 3% ja HP nägi koguni 9% suurust kukkumist, mis olid suuresti põhjustatud firmade hoiatusest, et jätkuv kiipide puudus võib sel aastal mõjutada nende võimet rahuldada nõudlust sülearvutite ja arvutitarvikute järele, vahendab Reuters.

«Komponentide tarnimise olukord on endiselt piiratud,» ütles tulemustejärgses kõnes Delli finantsdirektor Thomas Sweet lisades, et kiipide hankimisega seotud kulude kasv kahandab nende järgmise kvartali tulusid.

Maailma suuruselt teine arvutitootja HP ütles, et kiipide puudus piirab nende võimet tarnida täies mahus arvuteid, arvutiseadmeid ja printereid vähemalt aasta lõpuni.

Sellegipoolest ütlesid arvutitööstuse juhtivad ettevõtted, et nad on turu suhtes optimistlikud ning nad ennustavad sülearvutite nõudluse jätkuvat kasvu tänu kaugtööd tegevatele ja koolis käivatele inimestele.

Uuringufirma IDC esialgsetel andmetel kasvas arvutite ülemaailmne tarne esimese kvartali jooksul 55,2%.

Delli sõnul kasvasid eelmises kvartalis nende laua-, süle- ja tahvelarvuteid hõlmava kliendilahenduste grupi tulud 20% ehk 13,31 miljardi dollarini. Delli kogu ettevõtte tulud kasvasid samal ajal 12% ehk 24,49 miljardi dollarini, ületades analüütikute poolt ennustatud 23,40 miljardit dollarit.

HP lauaarvutitega seotud käive kasvas 30. aprillil lõppenud kvartalis 27%, samas kui sülearvutite käive kasvas 47% võrreldes eelmise aasta sama perioodiga. HP kogu firma tulud olid 15,9 miljardit dollarit, mis samuti ületasid analüütikute ennustusi, sedapuhku pea rohkem kui miljardi dollari võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles