Kaljulaid kutsus peatama rahavoogu Lukašenkale (2)

BNS
Copy
Estonian President Kersti Kaljulaid speeks to the French media on May 28, 2021 in Tallinn. (Photo by RAIGO PAJULA / AFP)
Estonian President Kersti Kaljulaid speeks to the French media on May 28, 2021 in Tallinn. (Photo by RAIGO PAJULA / AFP) Foto: RAIGO PAJULA/AFP

Eesti kutsus reedel peatama rahavoogu Valgevene presidendile Aljaksandr Lukašenkale, kes seisab silmitsi rahvusvahelise hukkamõistuga pärast teisitimõtlejast ajakirjaniku kinnipidamist maanduma sunnitud lennukil.

Olukord Valgevenes on kiiret tegutsemist nõudev, kuna seal on tõenäoliselt piinamist kogenud ajakirjanikud, ütles president Kersti Kaljulaid ajakirjanikele. Tähtis on kiirelt samme astuda ja peatada rahavoog, lisas Kaljulaid.

Eesti keelas neljapäeval Valgevene riiklikul lennufirmal Belavia Eesti lennujaamadesse lendamise.

Euroopa Liit on lubanud kehtestada uued sanktsioonid Lukašenka ja režiimi ametnike vastu ning ärgitas bloki lennufirmasid suunama oma lennud Valgevene õhuruumist mööda.

Valgevene võimud avalikustasid esmaspäeval Raman Pratasevitšist video, milles ta nägi välja ärev. Tema vanemate sõnul paistis, nagu teda oleks pekstud.

Kaljulaidi sõnul tahab Euroopa sanktsioonide küsimuses käituda juriidilises raamistikus. See on raske, ajakulukas, kuid mitte võimatu, ütles president.

Ta loodab, et uued sanktsioonid Lukašenka vastu on jõulisemad ja puudutavad tema ressursse.

Autoritaarsete režiimide ressurssidele keskendumine on parem. Need ei asu Valgevenes, kuid loomulikult Ühendkuningriigis, märkis Eesti riigipea.

Selleks, et tõesti mingit muutust luua, tuleb piirata investeerimisvõimalusi, rõhutas Kaljulaid.

Valgevene saatis pühapäeval hävituslennuki saatma Ryanairi lendu Ateenast Vilniusesse. Lennuki pardal olid Pratasevitš ja tema tüdruksõber Sofia Sapega. Lennuk sunniti maanduma ning paar peeti kinni.

Lukašenka sõnul oli ta käitunud õiguspäraselt «oma rahva kaitsmiseks» väidetava pommiähvarduse tõttu, mis Šveitsi meiliteenuse andmeil tuli 24 minutit pärast seda, kui lennuk sunniti maanduma.

Euroopa viimaseks diktaatoriks nimetatud Lukašenka vastu puhkesid ulatuslikud meelavaldused eelmisel aastal pärast tema valimisvõitu, mida Valgevene opositsiooni sõnul ei saavutatud ausalt.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles